Full version: Blåbär
Christoffer
Jag brukar ofta köpa djupfrysta, osockrade blåbär i paket,
och de är alltid väldigt sura.
En gång öppnade jag ett paket och glömde att
äta det under några dagar, och när jag sedan smakade
på dem, så var de mycket godare, söta, och långt ifrån så
sura. Nu gör jag så varje gång jag djupfrysta blåbär.

Men är det någon som vet vad som egentligen händer
kemiskt, när man låter de stå framme?
Är det några sura ämnen som oxiderar?
kiki
De kanske plockas lite väl omogna och när de får stå framme kanske sockerhalten ökar i mogningsprocessen...fast då borde de ha stått lite varmare kanske...? Jag vet inte. Eller så hade de jäst *skål*. biggrin.gif
Big Gardener
Utan att var någon kemist.... När bären fryses så sprängs alla cellväggar och innehållet (socker) rinner ut och löser sig i vattnet när bären tinas. Det tar ett tag för sockret att lösa sig i vattnet och dessutom hjälper syret till att spjälka upp olika sockerarter (poly- och disackarider) som är mer komplext bundna till varandra än enkla sockerarter. Enkla sockerarter smakar mer sött, t.ex. fruktos och glukos smakar mer sötare än t.ex. sackaros (strösocker). Detta inträffar t.ex. när mjölk börjar bli för gammal. Laktos (disackarid) bryts ned till sina beståndsdelar, glukos och galaktos (monosackarider). Precis innan mjölken börjar smakar illa så smakar den sött. Har ni märkt det?

Säkert har det också att göra med att syrorna löser sig i vatten och blir mer "snällare", men hur detta går till är jag nog inte rätt person att svara på.

Hade de jäst hade det varit mindre sött. Jäsningsprocessen omvandlar ju socker till alkohol.
Christoffer
Det där lätt väldigt bra. Jag tror att jag har fått svaret på min fråga. Nu kanske jag ska göra samma sak med mjölk för att pröva! smile.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon