CITAT (Airamya @ 07-03-2005, 13:03)
Har någon ett smidigt, enkelt recept på bröd åt mig?
Nå'n form av nybörjar-limpa... Finns det?

Enklare än så här kan det inte bli.
Pias långpannebröd
2 påsar torrjäst
12 dl vatten
5 tsk salt
2,5 l mjöl, ej för grovt
Blanda alla torra ingredienser.
Värm vattnet till exakt 50 gr, och häll det över det torra.
Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.
Jäs 1 timme.
Rör om, och jäs en timme till.
Häll upp degen på en långpanna.
Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.
Jäs 15-20 min.
Grädda 15 min.
Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.
Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.
Dela i 4 ”limpor”.
Du kan ta vilken sorts mjöl som helst, sist jag gjorde hade jag 1 l vetemjöl special och 1,5 l rågsikt.
Skaffa dig en bra termometer, är man nybörjare så är det svårt att ha fingertoppskänslan.
Tänk också på att ju äldre mjölet är, desto mer vätska suger det. Kolla datummärkningen, det går att baka även om datumet gått ut, men tillsätt då ytterligare ca 1 dl vätska.
Det här brödet har lång jästid i flera omgångar, tack vare det blir det spänstigt och saftigt.