Hej Zaz och Dzad,
Det har alltid betydelse varifrån frökällan kommer, dvs vilka genetiska egenskaper ett frö har med sig. För att få upp grundstammar som man sedan ympar på kan man visserligen experimentera med kärnor från äpplen från Nya Zealand och USA, men med svenska äpplen och äpplen från den ort man själv kommer ifrån har man större chanser att få underlag/rötter som klarar det klimat man har.
Jag brukar ha fickorna fulla av äppelkärnor på hösten som jag sätter lite varstans. Dels där jag tycker det behövs lite friska träd och buskage, och dels som jag stoppar ned hemma för att få grundstammar.
Om ympning på stam eller äldre gren fungerar beror på hur stor den är i diameter. Den uppgift man ställer trädet inför vid ympning är att dels att läka samman den nya ympkvisten med moderträdet, men också att läka det snitt man lägger i trädet. Jag har lyckats att ympa på grenar som är 5 cm i diameter (då lägger man barkymp, flera stycken) och antagligen klarar de riktiga ympproffsen lite mer.
Det brukar gå åt fanders när man försöker ympa med grenar som bär fruktanlag. För att få fram bra ympmaterial kan man på vårvintern beskära trädet eller delar av det så att ny skottillväxt stimuleras. Då får man nästa vår gren utan blomanlag som går att använda som ymris. Det går till och med att ympa med vattenskott men så mycket behöver man ju inte beskära för att få fram nytillväxt.
Och visst växer det äppelträd i skogen! Dels vår vilda Malus Sylvestris och dels en massa varianter av kulturapel från äppelskrottarna som vi och fåglar kastat i skogan. Ser man ett halvbuskage eller slingrigt träd med koppar eller bronsfärgade stammar och tornar är det ofta en frösådd.
Ympa kan man göra med växter som är nära släkt med varandra. Det går att ympa in äppelkvistar på en rönn till exempel, men grenarna håller inte så länge och fruktsättningen blir svag om det blir någon. Alla växter man ser i handeln som är ympade (och det är många) kan man också göra själv om ma har delarna som krävs (rot dvs grundstam som är underlaget och ris som blir ympen.) På sin bondsyrén kan man ympa ädelsyrén, i sitt päronträd kan man ympa in flera sorters päron t ex.
--------------------
|