Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Sylt eller marmelad av Tranbär?
          Christoffer
          Inlägg 11-03-2005, 11:26
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Är det någon som vet hur man kan göra sylt eller
          marmelad av färska tranbär?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Susanna
          Inlägg 11-03-2005, 15:03
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 278
          Medlem sedan:
          13-05-2003
          Medlem nr: 1 399



          Hej igen!

          Såg att det var vin i sorbetreceptet, men det kanske inte gör något. Såhär står det i alla fall:

          4 port.
          5 dl tranbär
          1½ dl rött vin
          1-1½ dl färskpressad apelsinjuice
          2½ dl strösocker
          1 tsk rivet apelsinskal

          Lägg alla ingredienser i en kastrull. Sjud på medelvärme tills tranbären är mjuka och spricker. Häll genom sil och pressa ut så mycket saft som möjligt med baksidan av en träsked. Kyl den silade purén. Frys i form, tar 3-6 timmar. Tag fram sorbeten och dela i bitar. Kör i matberedare och frys in igen i 1-2 timmar.

          Receptet verkar lite krångligt men blir säkert gott. När jag har gjort andra sorbeter (heter det så?) har jag sparat dem i frysen ganska länge men de brukar smaka bra ändå.

          Hittade detta recept för lingonsylt:
          6 liter lingon
          1 liter vatten
          2 kg strösocker

          Koka bär och vatten i 15 min. Dra av från värmen. Rör ner sockret och rör tills det kallnar. Klar.

          Lingon innehåller väl ett konserverande medel, jag vet inte om tranbär gör det. Hittade följande näringsvärde för tranbär, per 100 gr.
          Fibrer 3,3 gr
          C-vitamin 10 mg
          Karoten 60 mikrogram
          Järn 0,73 mg

          Jag tyckte tranbärssåsen lät god:

          4 dl tranbär
          vatten eller apelsinjuice
          1 dl strösocker

          Koka bären i vattten eller juice tills bären är mjuka, 3-5 min. Häll av hälften av väskan och tillsätt socker. Rör om tills sockret har löst sig. Smaka av. Sockermängden kan variera för vilda och odlade bär. Man kan också ha i strimlor av apelsinskal.

          Det är faktiskt en riktigt bra bok, "Ta vara på frukt och bär" av Anita Danielsson. 120 sidor bara med frukt och bärrecept. Rekommenderas. (ICA-förlaget ISBN 91-534-1706-2)

          Hälsningar


          --------------------
          Susanna
          (med fritidshus i zon 1)
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Christoffer   Sylt eller marmelad av Tranbär?   11-03-2005, 11:26
          Susanna   Jag har en bok som heter "Ta vara på frukt oc...   11-03-2005, 11:35
          Christoffer   Ja, jag kan gärna ta receptet om tranbärssorbet. D...   11-03-2005, 12:19
          Christoffer   Tack så mycket. Det blir ett försök inom kort tror...   11-03-2005, 23:01
          Virgo   Frys tranbären och använd dessa istället för is i ...   12-03-2005, 00:52
          Christoffer   Det ska jag absolut göra, men då får jag köpa mer,...   14-03-2005, 17:59
          Susanna   Det lät väldigt gott med tranbär och jordgubbar...   14-03-2005, 19:10
          Christoffer   Vad är det för konserveringsmedel man ska använda ...   14-03-2005, 19:31
          netaave   Tranbärssylt Ca 1 kg tranbär 4 dl vatten 6-8 dl s...   15-03-2005, 18:57
          Christoffer   Varför behövs det inget konserverings eller antiox...   15-03-2005, 19:10
          Tingstäde   ... tranbär .... mmmm På min tid (förra århundrad...   15-03-2005, 20:56
          netaave   Tranbär är precis som lingon, sitt eget konserveri...   15-03-2005, 21:24
          Christoffer   Perfekt! Då behöver jag inte tillsätta något. ...   15-03-2005, 22:17
          ninnisky   "konserveringsmedlet" är i detta fallet...   15-03-2005, 23:36
          netaave   Frysta brukar väl finnas att köpa året runt   16-03-2005, 11:12
          Christoffer   Det fanns några påsar med färska, ofrysta kvar då ...   16-03-2005, 12:10
          Storkis   Det där lät bra! Har du nån a...   27-03-2005, 17:58


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 14-11-2025, 07:33
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon