Tranbärssylt
Ca 1 kg tranbär 4 dl vatten 6-8 dl socker
Rensa och skölj bären, som ska vara frostnupna Lägg dem i en syltgryta. Häll på vattnet. Hetta upp långsamt och koka i 15 min. Dra grytan från värmen. Rör i sockret. rör då och då tills sylten är kall. Skumma sylten väl. Ös upp på väl rengjorda burkar och tillslut.
Tranbärsdessert
Lägg frysta tranbär i portionsskålar. Koka upp 1 dl kaffegrädde, 1 dl vispgrädde, 3 msk socker, 1 msk sirap och ½ msk smör Koka till såsen tjocknar, smaka av med 1 msk vanillinsocker och 1 msk kakao Häll den het över de frysta bären.
Tranbärsgelé
1 kg tranbär 5 dl vatten 9 dl socker/avrunnen saft
Bären bör vara knappt mogna. rensa och skölj. Låt dem rinna av. Koka eller ånga bären, sila eller vrid saften. Pröva om den innehåller tillräckligt mycket pektin för gelébildning genom att blanda 1 tsk saft med 1 tsk starksprit. Låt stå 30 sek. om det bildas gelé räcker pektinet annars måste pektinpreparat tillsättas. Mät saften och häll den i en gryta. Koka saften 3-5 min. Rör ner sockret, lite i sänder, ¨å att det hinner lösa sig. Låt geléet koka försiktigt utan omrörning 10-15 min. Gör geléprov. Kokar geléet för kraftigt blandar sig skummet med saften och det blir inte klart, kokar det för länge blir det segt. Ta grytan från värmen och låt den färdigkokta gelémassan stå några minuter. Ta försiktigt bort skummet med en hålslev. Ös upp geléet på varma glas, låt det kallna innan ni försluter.
--------------------
|