Man kan även baka i lergrytan. Här kommer 2 recept:
Skållad rågmjölslimpa (2l lergryta)
Dag 1 7½ dl kokande vatten 12 dl extra grovt rågmjöl
Dag 2 100 g jäst 2 msk vatten 2 tsk salt ½ dl sirap 1 msk malen koriander 1 msk finstött kummin ca 1 l vetemjöl 2 msk olja
Dag 1: Rör ihop vatten och mjöl. Låt stå till nästa dag
Dag 2: Blötlägg grytan. Rör ut jästen i vattnet, blanda ner i den skållade degen. Blanda ner resten utom oljan till en smidig deg. Olja in grytan även locket. Forma till degen så slätt som möjligt. Lägg degen i grytan och låt jäsa under lock 1 tim. Ställ in i ugnen 150-175 grader ca 2½ tim. Låt svalna i grytan. Dela på längden till 2 limpor.
Skållad grahamslimpa
Följ föregående recept, men byt ut rågmjölet mot grahamsmjöl. Detta bröd blir mindre smuligt än annat grahamsbröd och dessutom saftigare.
Man kan med fördel blanda i andra ingredienser som t.ex. valnötskärnor, ost eller andra ört/bröd kryddor i något av recepten.
--------------------
" Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
|