Generellt anses det att vintergrön liguster är härdig i zon I-III, medan vanliga liguster är härdig i zon I-IV.
Som ni vet är zonverktygen väldigt grova instrument som används generellt för ett visst område. Zontalen inom ett område kan höjas och sänkas väldigt mycket beroende på det växtnära klimatet, s.k. mikroklimat. Mikroklimatet bestäms av flera faktorer såsom vind/lä, sol/skugga, värmeackumulerande ytor, dränering, vattentillgång m.fl.
Exempel: Du befinner dig vid ditt hus i ett vanligt villaområde. Zonen för din region är enligt zonkartan zon IV. Men på södersidan har du en innergård som är skyddad från vind och du har dessutom plattlagt hela din uteplats. Just på denna plats kan du pågrund av vindskyddet, de värmeackumulerande plattorna och söderläget anse att zontalet är lägre, kanske zon III-II. Men på andra sidan av huset kanske förhållandena är det totalt motsatta, skugga, blåst, kall jord m.m. Här kan zontalet anses vara högre, kanske zon V.
När det gäller just din ligusterhäck tror jag inte du behöver vara orolig. En växt kan mycket väl klara sig bra i högre zontal än vad som anges förutsatt att mikroklimatet är bra samt att man ger växterna en bra etablering. Möjligtvis kan de växa lite långsammare, men normalt är det inga större problem.
När det gäller vintergrön kontra vanlig liguster är det tyvärr vanligt förekommande med dåliga plantor, oklart modermaterial samt sammanblandning av vintergrön och vanlig liguster. Detta leder till oenhetliga häckar och urholkning av begreppet vintergrön. Bor man i zon I-II bör man istället välja Bredbladig liguster (Ligustrum ovalifolium) som är överlägsen i grönhet om vintern.
Dessutom bör man komma ihåg att vinterhärdighet inte bestäms av hur kallt det är på vintern utan hur lång växtsäsongen är. En mycket exotisk växt kan klara många minusgrader på vintern förutsatt att växtsäsongen är lång och att temperatursumman för hela växtsäsongen är hög.
--------------------
|