Då kan jag dela med mig av det här lite ovanliga receptet ur boken "Sött och sunt till dessert"
Vaniljinkokta cocktailtomater med bananer och cashewnötter
250 gr söta fasta cocktailtomater i halvor 1 banan + lite citronsaft 50 gr osaltade cashewnötter
Vaniljlag:
2,5 dl vatten 1,5 dl råsocker 1 msk vaniljsocker eller en vaniljstång.
Vispa ihop vatten, socker och vaniljsocker eller stång och låt sjuda några minuter. Låt lagen svalna något och skrapa ev ur vaniljkornen ur stången och släng den sedan. Skär bananen i slantar och rör runt dem med citronsaften i en skål. Häll vaniljlagen i en burk (ca 7-8 dl) och lägg i tomathalvor, bananslantar och nötterna. Blanda försiktigt. Ät desserten helst ljummen med iskall vispgrädde eller någon "gräddvariant"
Som gräddvariant uppges: (%=fett)
Mager vispgrädde 27%, mest mättat
Sojagrädde 18%, mest enkelomättat, finns i hälsokosthyllan. Det är svårt att vispa upp grädde som är magrare än 27% men om man tillsätter 1 msk rapsolja och ½ msk citronjuice/dl går det bra att vispa upp det en aning.
Nötgrädde 20-30% ta 2-3 dl osaltade nötter eller skållade mandlar och mixa mycket fint. Tillsätt sedan dubbelt så mycket vatten. Smaksätt med vaniljsocker, för att grädden ska bli kraftigare kan man mixa i en banan.
Sesamgrädde 20%, mixa 2 dl sesamfrön noga och tillsätt sen 3-4 dl vatten i mixern. Söta med honung eller banan.
Guf 0%, mycket söt, Vispa 2 äggvitor med 1 dl strösocker och 1 msk vanillinsocker till en fast konsistens. Servera snarast.
Avrunnen youghurt 2-7%, mest mättat Låt rinna av i kaffefilter, gott med vaniljyoughurt, blir nästan som grädde.
Kesella 1% (gourmet 10%, kesella vanilj 6%)
--------------------
|