CITAT (Gudahov @ 07-06-2005, 12:16)
1 Varför är alla fruktträd okulerade/ympade?
2 Hurdan blir kvaliteten på t.ex. ett äppleträd om man driver upp ett från kärna?
3 Blir det inte samma kvalitet på frukten?
4. Blir stammarna dåliga?
Hej igen,
Känner mig alltid lite taskig när jag hänvisar nya till att söka... Men sök ändå efter dessa kortfattade svar:
1. Grovt svar: Man har valt de bästa rötterna och de som har bästa frukterna och satt ihop dem. Sällan är de desamma.
2. Själva trädet på en frösådd blir långlivat, stort och bra. Frukten blir ofta lite si och så. Sällan så bra att det kan bli en sort som sedan förökas, även om man själv kanske gillar äpplet.
3. Beror på vad du menar med kvalitet. Alla sorter vi odlar idag, och det är många, är korsningar mellan olika äpplen. De flesta har uppstått spontant, dvs genom att bin pollinerat dem, en kärna fallit/satts i marken, frukten blivit bra och man ympat vidare med detta träds ris för att föröka sorten. Vissa sorter har kommit av mänsklig medveten pollinering, dvs man vet vilka som är föräldrarna. De sorter som odlas kommersiellt i Sverige och säljs i handeln har kvalitetskrav som att kunna transporteras, vara uppskattade, kunna lagras, ha storlek mm. De sorter som många tycker om är svåra att lagra, frakta, plocka på ett ekonomiskt rationellt sätt (t ex Transparente Blanche). Kvalitet kan vara olika saker.
4. O du menar grundstam, dvs rot och basen av trädets stam, så blir en kärnsådd osm klarar de första åren inte dålig. Tvärtom blir det et starkväxande träd som klarar en hel del påfrestningar mm.