Jag brukar förkultivera örterna inomhus och det borde fortfarande finnas tid att så det är nog inte försent. Själv direktsår jag ofta kryddor i krukor med krukväxtjord i botten och såjord på toppen. Men det går även bra att så i låda och sedan skola ut dem i separata krukor.
Rosmarin kan dock vara lite trixig, den ska bara sås på ytan av såjorden, den kan ta tid på sig + ibland kan man behöva stoppa in sådden i kylskåpet ibland, själv föredrar jag sticklingsförökning när det gäller rosmarin. När det gäller denna växt är sticklingsförökning det lättaste förökningssättet.
Den äkta franska dragonen som är den som man brukar använda till mat kan inte frösås så jag antar att det är rysk dragon du har, även denna är ljusgroende och fröna ska inte täckas med jord annars så brukar den vara ganska lättförökad med frö.
Myntor brukar också vara lättförökade med frö, även myntor har ljusgroende frön. De flesta finare sortor mynta kan inte frösås utan där är det delning som gäller.
Timjan är också den ljusgroende + ganska lätt att föröka med frö + sticklingar.
Gräslök är även den lättförökad, dessa frön kan man täcka tunnt, går att förkultivera i kruka inomhus + det brukar även gå att direktså på växtplatsen på våren.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|