Ofta, är min erfarenhet, är det en typ av insynsskydd som behövs på sommaren då man är och sitter ute i trädgården, och en annan typ av skydd som behövs året om när man är inne i huset och inte vill att andra ska se in.
Det skydd som behövs för utevistelser måste inte vara grön året om, och om de som kan titta in genom ett fönster är en bit bort behövs inte heller barr eller blad året om för att skydda.
Vill man döremot ha ett kompakt insyns-, vind- och bullerskydd året om så är granhäck eller tuja nog de bästa alternativen. Att ha det kring en hel liten trädgård eller som bersåer kan dock bli lite mörkt.
Mindre träd och högre buskar som klarar zon 5: syrén, rönn (olika sorter), prakthäggmispel, kopparhäggmispel, häggmispel, slånaronia, koreansk berberis, häckberberis (låg), häckkaragan, fjäder- och häckkaragan, betula nana (dvärgbjörk), kornell (gulbrokig och korall-), hassel (corylus avellana), trubb- och pärlhagtorn, vingad benved, forsythia, pelarbrakved, syrentry, bäraple, pelarbärapel (malus baccata och malus baccata 'Columnaris'), bukettapel, paradisapel, doftschersmin, fågelbär, svartplommon, hägg, rödek (mindre träd som ger illröda höstlöv), rosor: rosa canina, rosa carolina, rosa nitida, rosa rubiginosa, rosa rugosa, rosa virginiana, rosenhallon (vissnar ned helt på vintern), oxel, brudspirea, bukettspirea, snöbär.
Ska man hägna in eller insynsskydda en hel trädgård och kanske göra skydd för en eller annan uteplats kan det vara bra att sitta med ett uppslagsverk, titta på varje växtslags krav och behov, utseende, doft mm och göra så mycket variation man bara kan!
--------------------
|