Fläderbär kan man göre egen kapris av.
KAPRIS PÅ FLÄDERBÄR
1,5 liter omogna fläderbär, de ska fortfarande vara gröna. 2,5 dl ättikssprit 1/2 msk vinäger 1 msk socker
Koka en lag på ättika och socker, slå den het över bären. Låt stå ett dygn. Koka sedan upp alltsammans och låt det sakta koka i 10 min. Häll upp på små burkar.
Eller varför inte
FLÄDERBLOMSPARFAIT
1 äggvita
½ dl florsocker
2 dl grädde
1 ½ dl koncentrerad fläderblomsaft
2 dl färska hallon, el. 200 gr frysta
2 msk socker
( 1 dl färsk mynta )
Vispa äggvitan med florsockret till ett fast skum.
Vispa grädden krämig och blanda med äggvitevispet och fläderblomsaften.
Häll upp i portionsglas och ställ i frysen minst fyra timmar.
Rör ihop hallonen med sockret och servera till parfaiten. Garnera ev. med mynta. Parfaiten kan göras långt i förväg. Ta ut den ur frysen ca 20 min. innan den ska ätas.
Eller kanske rent av
Fläderblomsvin.
30 klasar Fläderblom 2 st Apelsiner i skivor 3 st Citroner i skivor 2 kg Socker 5 L Vatten 30-35 gr Jäst
Lägg blommor och frukt i en stor kruka. Häll socker, sedan kokande vatten över. När blandningen är ca 40 grader smulas jästen i. Rör om, låt stå 4 dygn. Sila och häll på flaskor eller damajeanne. Gasbinda till kork. Sila på flaskor efter 2 månader. Lagra gärna till nästa sommar.
TIPS En varm sommardag smakar det förträffligt med Fläderblomsvin och Cider
--------------------
|