CITAT (Cilla @ 23-06-2005, 13:00)
Ewa L - vilken härlig spaljé!!! Fantastiskt när den blommar, måste vara paradisiskt när den bär dignande frukter.
Konservera dem! Koka glasburkar och lock i 20 min så slipper du använda konserveringsmedel. Koka upp sockerlag, lägg i klyftor i det heta vattnet och häll det hett i de heta burkarna. Låt 1 cm luft vara kvar i burken, ställ dem upp och ned att svalna. Detta är en liten operation med handskar, eftersom allt bör vara hett när man hanterar det.
På detta finns oändliga varianter där man också lägger ned lite mer tid. Fina julklappar är skalade päron där man behåller stjälken, låter dem sjuda en liten stund med sockerlagen innan man hller allt på burk. Och så att stoppa ingefära, lingon, kanelstång eller nejlika i spadet också förstås.
Ju mjukare päron desto mindre tid i hett vatten. Mina mjuka augustipäron lägger jag direkt i de heta burkarna och häller på lagen. Det räcker för att få dem mjuka.
Tack! Älskar dessa päronträd strängt taget året om. Till och med när det ibland "tjongar" i hela huset vid höststormarna.
Däremot tycker jag att de är svåra att beskära om det skall göras rätt. Det klarar jag helt enkelt inte. Inte pincenering heller. Skulle egentligen behöva hjälp av en arborist som också gav mig lite tips. Nåja, jag gör så gott jag kan.
- - -
Kokade in massor av päron i höstas. Tog bland annat fram i julas och gjorde den klassiska med mintchoklad. Slurp, det vattnas i munnen bara jag tänker på det.
Men, det finns ju gränser för hur mycket man kan äta av det. Äppelmos kokar jag cirka 30 liter per år och det går åt.
Jag gav bort hela kassar med päron i höstas och i år blir det ännu mer! Hållbarheten är ju trots allt rejält begränsad.
Kan man göra päronmos? Jag använder mest moset till att ha på havregrynsgröten så det borde ju definitivt gå??