Svartvinbärslikör!

Grundrecept
Cirka 0,5 liter örter, bär eller frukt
0,75 liter valfri sprit (cirka 40 %)
3.6 dl valfri sockerart beroende på smak
Frukten eller bären kan användas färska, frysta och även torkade om inte aromämnet är flyktigt och försvinner vid luftning. Låt frukten eller motsvarande dra i spriten i ett slutet kärl i 4-8 veckor och vänd eller skaka då och då. Fruktmassan skall vara helt täckt av spriten, annars kan den oxidera i luften. Olika spritsorter som renat, konjak, vodka, rom, whiskey etc. ger olika spännande sting åt likören och kan förhöja smakupplevelsen.
Sätt gärna till sockret redan från början så kommer den osmotiska effekten att suga ut mer aromämnen. Det går också bra att tillsätta sockret efter filtreringen. Sila av frukten noga efter 4-8 veckor i silar och durkslag av flera olika maskvidd. Sista filtreringen kan göras i kaffefilter när frukten är av en typ som inte bildar en finkornig massa som täpper till filtret. Vissa frukter lämnar ytterst små partiklar som slutligen sedimenterar i buteljen och lägger sig som en klump i botten . ett bevis på varans äkthet!
Svarta vinbärslikör
0,75 liter svarta vinbär
0,75 liter sprit
3 dl strösocker
6 dl strösocker
Det här blir en utsökt aromatisk likör med djup purpurfärg. Smaken av svarta vinbär är levande och intensiv och skiljer sig markant från den syntetiska smaken på fabriksgjord svartvinbärslikör.
Hittade receptet på
denna site på nätet.