Hittade de här recepten på Trädgårdsmästaren.
Plocka bären när de är frostbitna eller också lägg dem i frysen tills de har hårdnat. Bären blir mer aromrika och saften mer hållbar.
Till 1 liter saft behövs:
1 ½ liter (ca 1 kg) aroniabär 1 liter vatten ca 6 dl socker per liter avrunnen saft.
Rensa och skölj bären. Lägg dem i en bunke. Koka upp vattnet och häll det hett över bären. Låt dem stå svalt till följande dag. Häll av saften. Koka upp den på nytt och häll över bären igen. Gör detta sammanlagt fyra gånger, med ett dygn emellan, för att laka ur bären. Om bären kokas med vatten blir saften kärv i smaken. Sila saften och mät upp den. Tillsätt sockret, koka upp och skumma.
--------------------------------------------------------------------------------
Aronia-parfait
1-2 dl Aronia-saft 4 äggulor 1 dl florsocker 1 dl vatten 3-4 dl grädde lite citronsaft
Blanda äggulor, socker, vatten och sjud under kraftig vispning, till en tjock kräm. Låt kallna. Tillsätt aronia-saften och lite citronsaft. Vispa grädden hårt och blanda ihop med de övriga ingredienserna. Frys blandningen några timmar i en bakform. Garnera gärna med bär eller citronmeliss vid servering.
--------------------
" Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
|