Ophelia! Vi har lite olika sorters vitlök och första året hade jag bra koll på vilka som var vilka men numera är alla huller om buller. Jag sparar de största och finaste lökarna till höstens utsäde.
De sorter vi har är Thermidrome. Det är en ganska stor vitlök med violett-strimligt skal. Det är en tidig sort och ska egentligen skördas runt den 25 juli (i Skåne då vill säga). Den kan du lagra i ca. 10 månader.
Sen har vi Leningradskij. Den har ljusvioletta klyftor och skal. Den är sen och ska skördas runt den 25 augusti (i Skåne). Kan lagras i ca. 9 månader.
Sen har vi Topset. En stor sort som också den har ljuslila klyftor och skal. Den är tidig och kan lagras i ca. 9 månader.
Och så har vi Novatop. Små-/medelstora klyftor. Skal och klyftor i ljuslila. Den är tidig. Den brukar också kunna lagras runt 9 månader.
Eftersom jag inte längre vet vilka lökar som är vilka så skördar jag alla samtidigt i slutet av juli. Det fungerar faktiskt bra.
Om man tar upp vitlöken för sent så öppnar sig ytterskalet och klyftorna trillar ut i jorden.
Tar man upp vitlöken för tidigt kan de sakna innerskal och får då sämre lagringstid.
Allt detta har jag lärt mig när jag och min man gick en vitlöksodlingskurs hos Åke Truedsson utanför Malmö. I hans häfte Allt om vitlök står den informationen som jag gav dig här och mycket, mycket mer.
Ps. När det gäller smaken så har jag faktiskt inte märkt någon större skillnad. Sorterna skiljer sig mer åt när det gäller storlek, utseende, lätthet att skala dem, lagringstid etc. snarare än smaken.
--------------------
Skåne zon 1
|