Här kommer lite mera
Bönor kokas i lättsaltat vatten, hela eller skurna, och serveras med smör och örtsalt. De passar bra som tillbehör till kött. Kalla, kokta bönor är goda i sallader, liksom marinerade i en god vinägrett. De används i soppor, grytor, stuvningar och gratänger. Bondbönor innehåller lektiner som kan ge upphov till illamående. Därför ska bondbönor alltid kokas minst 10-15 minuter.
Näringsvärden: Bondbönor: Energi 59 kcal/245 kJ, Vatten 81 g, Protein 5,6 g, Fett 0,6 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 7,5 g, Kostfiber 4,2 g, Kalium 250 mg, ß-karoten 210 µg, C-vitamin 33 mg.
Sommarsoppa: 5-6 potatisar, 1 bit blomkål, 1 dl ärtor, 1 dl sockerärtor, 1 liten rödbeta, 1-2 späda morötter, 1 färsk lök, 1 dl bondbönor. Finfördela alla grönsaker och koka några minuter i buljong. Slå på sojamjölk. Servera med finhackad persilja.
--------------------
skriver Inga från Närke i zon 3-4
|