Jag har ingen aning om jag gör enligt "reglerna" men såhär skördar jag:
När blasten har börjat vika sig är det dags. En del säger att man ska låta den ligga på jorden ett tag men det har jag aldrig prövat. Jag tar upp den och sköljer snabbt av den eftersom min lerjord inte släpper annars. Tar också bort skal som är helt löst. Sedan lägger jag den på en ställning med nät som botten. Låter den ligga luftigt i cirka 10-14 dagar. Oftast låter jag ställningen stå ute och skyddar vid regn men förra året regnade det så mycket så då tog jag in allting. När den har torkat färdigt klipper jag bort blasten och lägger lökarna i papperskassar. Förvarar sedan allt i skafferiet. Brukar ha lök fram till april/maj ungefär.
Om några lökar har skjutit blomstänglar äter jag antingen upp dem först eller hackar dem och fryser in. Utmärkt att slänga ner direkt i t ex köttfärs vid matlagning.
--------------------
Susanna (med fritidshus i zon 1)
|