Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Recept med svarta vinbär, sökes...
          Annkina
          Inlägg 22-07-2005, 21:21
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 400
          Medlem sedan:
          11-06-2005
          Medlem nr: 5 974



          Har två STORA buskar med massor av bär på, men vad ska jag göra med dom? Äter inte gele och saft dricker jag inte heller i några mängder.

          Kom med tips och ideer!!!


          --------------------
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Tirre
          Inlägg 07-08-2005, 20:13
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 225
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 556



          Hej!

          Jag lämnade mitt svartvinbärs-favoritrecept här i forumet förra sommaren.
          Hirams svartvinbärssylt heter den.

          Det är recept på en superlätt och underbart god sylt som är rent beroendeframkallande att ha på gröten! På jobbet slåss de om mina burkar varje höst...
          Den är också jättegod i rulltårta.

          Så här skrev jag då:

          "Mitt favvorecept för svarta vinbär är "Hirams svartvinbärssylt", hittat i Råd & Rön 1992!
          Hiram skrev visst kokböcker på 60-talet och receptet, som är från -66, lär vara en klassiker.

          Enkelt och supergott och man behöver inte leta specialingredienser. Har man ett paket socker hemma så är det bara att köra.

          1 kg svarta vinbär
          1 l vatten
          2 kg socker

          Koka upp vattnet och häll i de repade bären.
          Koka långsamt i 15 min.
          Lyft av grytan och rör i sockret lite i taget så att det smälter och sylten hinner svalna litegrann.
          Häll upp på väl rengjorda och bensoatsköljda burkar (glöm inte skölja locken!), så håller sylten minst ett år i kylen!
          Som det står i mitt urklipp:
          "Frestas inte att dra ner på sockermängden. Det ska vara så här mycket socker som konserveringsmedel." "

          Kolla här!
          http://www.odla.nu/forums/index.php?act=ST...0c07a12187f6e70

          ---

          Annars föreslår jag muffinsbak med bär eller bärmos i bullarna.
          Frys in bären antingen hela eller mixade till mos (1 1/2 dl socker till 1 l bär), i lagom stora förpackningsdoser och plocka fram till vinterns kalasbak.

          Jag brukar också använda lite "färska" - frysta, alltså... - bär i julens fruktkaka, som komplement till den torkade frukten. Det gör kakan lite saftigare och friskare.

          Gör mjölk- eller glassdrinkar med mixade bär i till mellanmålet.

          Ha dem i filen, precis som de är, eller mixade, så att du kan röra egen bäryoghurt.

          Ha dem i fruktsallad.

          Gör en blandad bärpaj.

          Här är mitt favoritpajrecept:

          Ursprungsreceptet är med äpplen och det heter "Amerikansk äpplekaka",
          men jag brukar själv använda det till alla sorters fyllningar.

          Ta så mycket bär och frukt du känner att det får plats i en pajform.
          Brukar bli c:a 5-6 dl i min form...
          Använder man äpplen, ska det vara 5-6 stycken i skivor.
          Nu senast blandade jag rabarberbitar, blåbär, hallon och vinbär.

          Lägg frukten/bären direkt i botten på den smörsmorda formen.
          Är det mycket saftigt, så strö några msk potatismjöl över bären.

          (Antagligen behövs inget socker, men det beror på hur känslig man är för syrligheten. Beror såklart också på vilka bär du har använt.)

          Sätt ugnen på 180 grader.

          Smält 100 g smör.
          Blanda 2,5 dl vetemjöl, 2,5 dl socker, 1 tsk bakpulver och 1 krm salt i en skål.
          Häll i smöret och 1 uppvispat ägg.
          Rör ihop ordentligt och dutta sedan ut degen/kletet över bären och tryck till så att det bildar ett helt täckande tak i hela formen.
          Jag brukar ta upp degen i bitar som jag plattar till i handflatan och sedan pusslar jag ihop bitarna i formen till ett täcke.

          Grädda i 40-45 minuter.

          Frukten blir härligt saftig och geggig och pajtäcket blir lite knäckliknande och frasigt smarrigt.

          Servera med glass eller vaniljsås.


          Hoppas du hottar nåt bra sätt att ta hand om dina bär!
          MVH
          // Tirre


          --------------------
          Tirre, zon 4
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 10:43
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon