Den här pajen är så otroligt god! Inget vanligt kött i, men istället ren/älgskav.
VILTPAJ, 4-5 pers Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl 75 g smör 3/4 dl Kesella Mager
Fyllning:
1 paket ren- eller älgskav, ca 250 g 2 gula lökar 200 g kantareller 75 g rökt skinka 1 tsk salt 8-10 krossade enbär (kan uteslutas) 1/2 tsk timjan 1 krm vitpeppar 1 msk vetemjöl 1 1/2 dl vispgrädde/matlagningsgrädde 1 1/2 - 2 dl riven lagrad ost
Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop mjöl och smör. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut den i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med gaffel. Ställ in den i kylen och låt den vila ca 30 min. Gör fyllningen under tiden.
Bryn renskavet i lite smör i en stekpanna. Sära på köttskivorna med en gaffel. Lägg över köttet i en gryta.
Skala och hacka löken. Skiva svampen. Fräs lök och svamp i lite smör. Lägg sedan över det i grytan med köttet. Hacka skinkan och tillsätt den samt alla kryddor. Strö över vetemjölet och rör om. Späd med grädde. Koka på svag värme ca 5 minuter.
Förgrädda pajskalet 10-15 minuter mitt i ugnen. Ta ut pajskalet och höj ugnstemperaturen till 250°. Lägg fyllningen i pajskalet. Strö över osten. Grädda ytterligare ca 10 minuter.
|