DEEP DISH PLUM PIE (Plommonpaj), ca 8 bitar
Använd form i glas eller porslin med hög kant
Deglock:
6 dl vetemjöl 1 krm salt 225 g kallt smör i cm-stora kuber 2 msk kall, pressad citron 4-6 msk isvatten
Fyllning:
1,5 liter urkärnade plommon, skurna i tunna klyftor 1 rågad dl strösocker 3 msk brun farin 3 msk maizena 0,5 tsk kanel 0,5 krm salt 1 msk pressad citron Rivet skal av 1 citron 2 msk smör 1 msk strösocker
Hjärtform, t ex pepparkaksform
Blanda socker, maizena, kanel och salt. Sätt till plommon och citronsaft och skal. Blanda (enklast med händerna) så att socker och mjöl fördelas jämnt.
Sätt ugnen på 225°. Kavla ut hälften av degen något större än formen. Skär ut en ring genom att lägga formen upp och ner på degen, skära runt om och sedan skära ännu en cirkel ca 2 cm utanför den första. Ta försiktigt loss ringen från bakbordet och tryck fast den runt formens överkant. Går den sönder så kläm bara ihop ändarna.
Ta ut så många hjärtan som möjligt ur den deg som är kvar. Kavla ut resten och ta ut så många hjärtan som möjligt. Gärna hjärtan i olika storlekar, så att pajen t ex täcks med större hjärtan i ytterkanten och mindre inåt mitten.
Häll fyllningen i formen och klicka smör över. Pensla degkanten med vatten och tryck försiktigt fast hjärtan, med spetsen mot centrum och så att de lappar över varandra litet. Pensla hjärtspetsarna med vatten och lägg en ny ring innanför den första, som taktegel. Fortsätt tills fyllningen är täckt, men lämna hål för ånga här och där.
Strö resten av sockret över pajen och stänk över litet vatten. Grädda 20 min i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till knappt 200° och grädda ytterligare ca 30 min, tills fyllningen bubblar. Täck med folie om ytan blir för mörk.
Servera pajen varm med vaniljglass.
|