CITAT (Anne R @ 25-08-2005, 10:16)
CITAT (Bettson @ 25-08-2005, 09:56)
Maken börjar jobba halv sju på morgonen och kommer hem halv tolv på natten.
Det är klart visst skulle de kunna planera att inte vara ute i trafiken när Svensson som jobbar bara 8 timmar/ dag och dessutom har avsevärt högre lön så att denne Svensson inte drabbas av att få kanske en halvtimme av sin fritid förstörd under ett par veckor varje år.
Måste bara fråga... inte jobbar han väl från halv sju på morgonen till halv tolv på natten hela året? Det är väl bara vid plöjning och såtid och skördetid det blir så långa dagar?
Jag har slutat att stressa bakom traktorer, dom gör ju bara sitt jobb. Men visst blir man irriterad när det finns väggren och traktorn ligger mitt i vägen. Det händer ju inte så ofta, men det händer. "Bonndj**eln" har väl tröttnat på alla hyttande nävar och då får vi oskyldiga som kommer efter sk*t för det.

Plöjer gör de inte längre, det är för dyrt.
Sådana här arbetsdagar har han ungefär 3-4 veckor under vårbruk. Förr innan de riktigt moderna maskinerna kom, som mer eller mindre är processorer så kunde de jobba skift. Tolvtimmarsskift. Nu gör en man sju mans arbete i vårbruket.
Sedan kommer sprutningen. Ofta ryckig arbetstid pga väderförhpllanden.
Sedan ungefär åtta dagars ensilagekörning också tolv till arton timmars arbetsdag.
Nu är det skörd. Då är det sådanan här arbetsdagar igen. Dessutom så måste ytterligare en person gå upp på nätterna för att passa torken.
Så är det höstsådden också.
Fast övriga tider på året så jobbar de bara 8 timmar per dag som alla andra , ifall det inte är snöstorm eller någon annan akutkatastrof som det kan vara på en större gård.
På denna gård torkar de och lagrar all spannmål själva. Oftast är det lastbilar som hämtar när det är dags för försäljning. Ska de transportera hem från åkern så gör de det när ekipaget är fullt inte när Svensson har rusnigstrafik.
Fast jag förmodar att ni retar er på bönder som skall tranportera sin spannmål till Lantmännen. Vissa tranporterar sin spannmål dikekt på hösten för de äger själva ingen tork. Dessa tranpåorter rullar också utan annan tidshänsyn än när lantmännen har öppet för mottagning. Alltså inget lantbrukaren styr över själv. På vissa föreningar måste de tom beställa tid för när de skall leverera.
Andra bönder har tork. De säljer spannmålen efterhand under vintern. Om de inte har tillräckligt stora utlastningsfickor hemma så måste de själva med småvagnar transportera allt till försäljning. Ska en lastbilsfirma komma kräver de att man skall kunna lasta en bil med släp på under en halvtimma.
Fortfarande måste sistnämnda bönder åka när lantmännen har öppet.
Att de inte alltid kör ut på vägrenar mm kan ofta bero på att de har så tungt lass att vägrenen inte håller. Bakomvarande bil kanske inte alltid tänker på det.