Att göra lövmull är enklare än att kompostera, även om det tar 2 - 3 år innan lövmullen är färdig. men dåär den mörkbrun och fluffig som vispgrädde. Precis som torvmull är den fuktighetshållande, näringsfattig och har en stabil struktur som den behåller i 4 - 5 år. Blandar man den med sållad mylla från kökskomposten får man en fin planteringsjord. Så här gör du lövmull: 1. Samla ihop nedfallna löv och lägg dem i en öppen nät- eller träbehållare. Det går bra med alla slags löv. 2. Vänd på löven efter ett år, kontrollera att de inte torkar ut, vattna i så fall. 3. Efter ännu ett år är löven antagligen nedbrutna och lövmullen färdig. Annars får du vända på löven en gång till och låta dem ligga ännu längre. Ett sätt att skynda på är att blanda in lite färskt gräsklipp, som även har en gödslande effekt. Detta läste jag i Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson. Jag har själv tänkt börja på en lövmull i höst.
--------------------
Rosita zon 1
www.ankispassion.blogg.se
www.dromtolkning.blogg.se
|