CITAT (Sulawesii @ 06-09-2005, 18:26)
Det är faktiskt så att det kräver mycket mer grönt för att producera kött än vad det skulle göra om vi åt grönsakerna direkt, nu måste de ju först gå genom kossan sas. Så, det blir tvärtom!
Det är sant att ju fler led som mat måste passera, desto större blir förlusterna. Så är det bara.
Men man måste också komma ihåg att många djur kan beta på marker där vi i dagens samhälle inte kan (av ekonomiska skäl) eller vill (av andra skäl) odla grödor. Många ängar och hagar är steniga och jävliga. Där kan inga traktorer plöja för att odla morötter. Där borde djur gå istället. Många skogsdungar är fulla av sly, och växer igen. De lönar sig varken till att jämna med marken, eller till skogsbruk. Där borde kanske kossor gå istället. Vi hade massor av kor i skogarna förut. De där bergiga kullarna, där knappt en människa kan gå, där kan fåren skutta omkring som i rena himmelriket.
Istället för att nyttja våra resurser i Sverige så importerar vi foder från exempelvis Brasilien, där regnskogar fått ge vika för sojaodlingar. Vi importerar djur från halva världen. Vi importerar frukt från andra sidan jordklotet, trots att vi när det gäller exempelvis äpplen kan vara självförsörjande största delen av året. Vi tar deras mark i anspråk, samtidigt som vi låter vår egen förfalla.
Ett enormt slöseri, ofta från länder som visserligen behöver pengar, men där dessa stora skövlingar främst kommer storgodsägarna till del.
Och jakt är en resurs som i Sverige är i stort sett helt miljövänlig, och som inte decimerar bestånden till utplåningens gräns. Visst kan det tyckas grymt att jaga. Men även i icke-animalisk matproduktion stryker väldigt många djur med. Fåglar dör av bekämpningsmedel, eller av att insekter utrotats. Råttor och möss dödas i mängder. Harpaltar och rådjurskid hamnar i skördetröskor. Världen är grym. Vi kan gärna försöka göra den mindre grym, men att förbjuda jakten kommer långt ner på "att-göra" listan enligt min mening.