Vi har ju alltid eget lamm i frysen och efter mycket experimenterande har jag fastnat för ett recept som alltid lyckas och som man kan variera in det oändliga:
Pressa ur en halv stor citron - eller en hel liten - i en mugg. Pressa i vitlök efter smak, jag brukar ta 6 - 8 klyftor. Lägg i några teskedar salt. Lägg i peppar, rosmarin och ev. andra kryddor. Låt muggens innehåll grötas till lite medan du förbereder resten.
Ta en ugnsfast gryta med lock - en lergryta är perfekt. Täck bottnen med halva, skalade lökar och gärna, om du har, svamp. Ibland har jag också lagt i rotfrukter.
Gnid in köttet med blandningen från muggen och lägg köttet på lökbädden. In i ugnen på låg värme - jag brukar ha 100 - 150 grader - på ungefär 4 timmar eller tills lammet är riktigt mört!
På det här sättet blir köttet saftigt och smakrikt.
Vad det inte du som nyss hade plockat en massa svamp? Gör en riktigt god svampsås eller stuvning till, använd lökarna som var i grytan!
Köttet är också gott med kalla såser. Jag brukar göra en enkel vitlöksvariant där jag lägger några droppar citron, ett par pressade vitlöksklyftor och lite salt i en gräddfil och låter det rinna av i ett kaffefilter en natt. En snabb myntaröra är också gott - jag brukar finhacka bladen och låta dem dra i lite olja.
Ris, potatis - vad som helst passar till!
Mulle
|