Man bör ha olika lergrytor för t.ex. fisk och kyckling. Det är nog rätt som du tror mulle, fisksmaken fastnar i grytan. Här är ett recept på ett gott lantbröd i lergryta. Bakas i en 1½ - 2- liters gryta
5 dl vatten ½ dl olja 50 g jäst 3 tsk salt 7 dl vetemjöl 7 dl rågsikt Ljumma vattnet och tillsätt oljan. Smula ner jästen i degbunken. Häll på lite av degspadet och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt resten av degspadet, saltet och nästan allt mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa en timme. Blötlägg grytan 15 - 30 minuter och olja den invändigtArbeta degen med resten av mjölet och forma den till en limpa som läggs i lergrytan. Lägg locket på grytan och ställ in den ipå gallret i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200° och grädda brödet ca. en timme. Stjälp upp och låt svalna under bakduk.
--------------------
Norrbottenskusten zon 5-6
|