Nu i svamptider kan man ju göra en god svampsoppa av det man hittat i skogen här är ett sådant recept
Trattkantarellsoppa
liter färska rensade trattkantareller eller 3 – 4 dl förvällda (ca 200 g)
1+3 msk smör
1 liter grönsaksbuljong, tärning
1/2 dl torr sherry
1/2 dl finhackad gul lök
1/2 dl fint tärnade morötter
1/2 tsk timjan
1 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
ca 1/2 tsk salt
1/2 – 1 krm cayennepeppar
(1 ask kryddkrasse till serveringen)
Skär den färska svampen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med ca 1 msk smör i en kastrull och koka den under lock tills du får ut maximalt med svampspad. Tag av locket och koka in spadet i svampen så att smaken blir koncentrerad.
Slå grönsaksbuljongen och sherryn över svampen och låt det hela små- koka medan du gör i ordning grönsa- kerna. Skala och finhacka löken samt ansa och skär moroten i mycket små och fina tärningar
Fräs lök, morot och timjan i ca 3 msk smör i en ny kastrull utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén som får fräsa med ett ögonblick samt pudra över mjölet under omrörning. Låt även mjölet fräsa med en kort stund tills allt blir väl blandat.
Späd med svamp- och sherrybuljongen i omgångar under vispning och uppkok. Tillsätt creme fraiche och låt soppan koka sakta 10 – 15 minuter. Smaka av med salt och försiktigt med cayennepeppar – soppan är klar för servering
Litet tips: passa på och plocka nypon och sätt en sats nyponsherry så har du sherry till soppan nästa år + flera år framåt ifall du inte dricker upp allt, nyponsherryn blir bara bättre med flera års lagring och den går utmärkt att använda till receptet för trattkantarellsoppa så då är det inte så mycket man måste köpa till.
Nyponsherry