Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vegetariska recept, nu kan man leva billigt
          netaave
          Inlägg 27-09-2005, 18:12
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          För några år sen gick jag en kurs i vegetarisk matlagning och blev förvånad över hur billigt man kunde leva. Vi var 10 st på kursen, alla fick ha en kväll då de bestämde menyn och också handlade det som gick åt.
          Oftast var det 3-rätters och vi bakade ett bröd varje gång. Citrondrickan jag har lagt ut här nånstans gjorde vi två satser av det räckte till alla alla ggr.
          Sista gången lade vi ihop kostnaden och delade på 10, en del fick pengar tillbaka.
          Här är några av de godaste recepten.

          BLOMKÅL MED OST 4 port



          1 stort blomkålshuvud + vatten och salt

          SÅS:

          1 strimlad röd paprika

          250 gr champinjoner

          30 gr smör

          3 msk mjöl

          3 dl gräddmjölk

          200 gr ärtor

          salt och vitpeppar

          paprikapulver

          riven ost

          Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.
          Läggs i en smord ugnssäker form.
          Fräs paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.
          Mjölet och mjölken vispas ihop till en redning som hälls i, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.
          Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.
          Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.
          Servera som ensamrätt eller med kallskuret.

          INDISKT BRÖD I STEKPANNA

          7 ½ dl vetemjöl

          1 pkt torrjäst

          2 tsk salt

          1 litet ägg

          2 ½ dl vatten

          Häll upp vattnet i en skål och slå i ägget, vispa ihop det.
          Tillsätt salt och mjöl, blandat med jästen.
          Arbeta ihop degen och låt den jäsa 25 min under duk.
          Knåda ytterligare lite, och kavla sedan ut till tallriksstora rundlar.
          Värm stekpannan så att den blir varm men inte rykande het.
          Smörj den lätt och grädda bröden på båda sidor tills den blir ”blåsig” och vitnar.
          Stänk ev. lite vatten på bröden, så spricker de inte vid vikning.



          RATATOUILLEPAJ


          1 förgräddat pajskal

          Fyllning:
          1 squash, 250 gr

          1 aubergine, 250 gr

          2 färska lökar, 150 gr

          2 vitlöksklyftor

          2 tomater

          2 dl creme fraiche med tomat och basilika

          olivolja

          100 gr riven ost

          salt, peppar

          3 ägg

          Sätt ugnen på 200 gr.
          Skär squash, aubergine, lök och tomater i tärningar.
          Pressa vitlöken.
          Hetta upp oljan i en vid panna. Fräs alla grönsaker utom tomaterna ca 5 min. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare några minuter.
          Ta pannan från värmen och rör ner creme fraichen, låt det svalna.
          Rör ner ost och kryddor, vispa samman äggen och rör ner dom.
          Fördela fyllningen i pajskalet och grädda i ca 40 min till den stelnat och fått färg.


          RÖDBETSBIFFAR 4 port


          3 rödbetor

          3 potatisar

          2 lökar

          vatten

          1 dl ströbröd

          2 ägg

          lite mjöl

          salt, paprikapulver

          hackat kryddgrönt

          lite grädde

          margarin

          Rödbetorna, potatisen och löken kokas mjuka och mosas.
          De övriga ingredienserna tillsätts och allt blandas till en fast färs, som formas till små biffar och vänds i ströbröd blandat med hackat kryddgrönt, och steks i margarin.
          Servera med kokt potatis och sås, t.ex. svamp eller pepparrotssås.




          SVAMPFYLLDA SQUASH

          2 squash, 3-400 gr/st

          1 l rensad blandsvamp

          1 hackad gul lök

          1 msk vetemjöl

          2 dl lätt creme fraiche

          3-4 dl riven ost

          salt & peppar

          Sätt ugnen på 200 gr.
          Dela squashen och gröp ur lite av kärnhuset
          Förväll svampen i lättsaltat vatten
          Hacka den sedan grovt och fräs tillsammans med löken
          Strö över mjölet, blanda i fraichen och osten
          Smaka av och fördela på squashen
          Gratinera i 25 minuter


          TOMATPAJ


          PAJDEG:

          3 dl vetemjöl

          ½ dl riven ost

          150 gr margarin

          2 msk kallt vatten

          FYLLNING:

          10-12 färska tomater

          1 purjolök

          2 msk margarin

          4 msk tomatpuré

          ½-1 tsk pizzakrydda

          4 dl riven ost med fyllig smak

          2 msk permesanost

          Gör degen och låt den vila i kylen 1 timme.
          Skålla och skala 6 tomater, skär dem i bitar. Ansa, skölj och skiva purjon. Fräs allt i fettet. Tillsätt tomatpuré och kryddor, sjud massan tills den är tjock och det mesta av vätskan kokat in.
          Tryck ut degen i formen och förgrädda i 200 gr i 10 min. Låt den svalna något. Lägg i ca hälften av osten och därefter tomatmassan. Täck med resten av tomaterna, skivade, och osten.
          Ställ pajen i ugnen igen10-15 min.
          Servera något avsvalnad med grönsallad med citron till.

          VEGETARISK MAKARONIPUDDING 4 port



          4 dl kokta makaroner

          1 stor röd paprika

          1 lök

          1 dl cornflakes

          2 dl mjölk

          3 ägg

          ½ tsk senap

          ½ tsk salt

          peppar


          Makaronerna, paprikan skuren i tärningar och den hackade löken läggs i en smord ugnsform.
          Ägg, mjölk, kryddor och senap vispas ihop och hälls över.
          Strö cornflakes över ytan och fördela små margarinklickar på.
          Grädda i 175 gr ugn ca 30 min.
          Servera med Aromsmör och grovt bröd.

          Aromsmör:

          Rör smör mjukt och blanda i t.ex.

          Finhackade örter

          Senap och paprikapulver

          Tjock tomatpuré

          Fint riven lök

          Pressad vitlök




          VITLÖKSCHAMPINJONER



          300 gr färska champinjoner
          1 dl finhackad bladpersilja
          2-3 vitlöksklyftor
          1 dl olja
          salt & peppar

          Skär svampen i tunna skivor
          Blanda med persilja och riven vitlök
          Krydda lätt
          Rör ner oljan
          Gott på rostat bröd


          --------------------


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Gurkan
          Inlägg 29-09-2005, 18:59
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          1.God och billig röd linssoppa gör jag på följande sätt :

          Fyllig soppa, mättar ett stort matbord.

          2dl röda linser
          2 stora potatisar (helst mjöliga)
          2 morötter
          1 lök
          Vitlök
          Chili
          1 brk krossad tomat el. passerad
          1 liter buljong
          evt. Salt+peppar

          Skär allt i bitar, koka i buljongen tills linserna är mosiga och grönsakerna är mjuka. Evt. behövs mer vätska.

          Mixa i mixer. Sila/passera om du vill.

          Spä evt. med mer vätska men koka upp den efter isåfall, annars smakar den vattningt.

          Servera med goa ostmackor.

          2.Surkålssoppa med kidneybönor

          Mättar många ...

          1 lök
          2 äpple, syrliga
          1 brk surkål
          1 brk kidneybönor (eller koka egna)
          1 brk krossad tomat
          Buljongtärning
          Vitlök
          Chili (eller sweet chili sås)
          evt. Salt+peppar

          Strimla lök, skär äpple i strimlor, hacka vitlök&chil, fräs alltihop i lite olja.
          Häll i buljong, tomater och surkål. Koka upp och låt sjuda en stund.
          Häll i bönorna.
          Koka upp.

          Servera med goa ostmackor.

          För övrigt så "tror" jag inte på recept utan ni får se detta som lite vägledning som kombineras med ögonmått och sunt köksförnuft.

          Surkålssoppan kan jag verkligen rekomendera nu till de ruggiga höstkvällarna. Den värmere hela kroppen.

          Till vardags äter jag ofta följande snabbmat, tar lika lång tid som pastan kokar.

          2-3 port

          1 lök
          2 paprika, gärna olika färg
          Chili
          Vitlök
          1 brk. stora vita bönor (eller andra bönor du gillar)
          Salt
          Parmesanost (tillval)

          Fräs finstrimlad lök, vitlök och chili i olja, släng i finstrimlad paprika och fräs vidare lite. Skölj och vänd i bönorna och låt allt bli varmt igen.
          Klart.

          Servera med pasta och parmesan.

          Vill man lyxa till det : släng i hela små tomater tillsammans med paprikan.

          Dessa måltider kostar några få spänn per portion, det dyraste är bönorna och kokar man dem själv kostar de nästan ingenting, annars 10-12:- per burk.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 15:03
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon