Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Förvaring, Matkällarfundering
          Tatta
          Inlägg 02-10-2005, 14:02
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 131
          Medlem sedan:
          30-08-2005
          Medlem nr: 6 445



          Hej på er igen!

          Nu när jag blivit med hus har jag även blivit med matkällare wub.gif
          Men nu till min fundering.
          Glad i hågen har jag nu gått på självplock av morötter, potatis & lite andra rotsaker.
          Även broccolli smile.gif

          Hur länge håller sig detta i en matkällare av normalklass. Vet att de förra ägarna använde den alltså hoppas jag på att den håller en bra temperatur.. fast egentligen vet jag inte wink.gif

          Saken är ju den att jag nu har 30 kilo ptatis som jag tänkte stoppa där laugh.gif


          --------------------
          *****************************
          Nygammal medlem i Zon5 som kanske lyckas bli trädgårdsbiten & aktiv till sist.. ;)

          *****************************
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Månskensbonden
          Inlägg 02-10-2005, 15:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 359
          Medlem sedan:
          10-09-2005
          Medlem nr: 6 499



          CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,02-10-2005, 15:10)
          ... Ju varmare temp man har desto kortare hållbarhet + större risk för att de skrumpnar för vid högre temp brukar luftfuktigheten vara lägre.

          Vill inte vara petig eller så, men faktiskt är det tvärtom; ju lägre lufttemperatur destå torrare luft. Ju varmare luft destå mer vatten kan den "bära". Det är därför det blir dimma och nattfukt så här års, när den varma dagsluften kyls av i höstnatten. Då fälls luftens fukt ut när temperaturen sjunker.

          Det kortare hållbarheten ju varmare man förvarar, beror snarare på att mögel och bakterier trivs bättre ju fuktigare (och varmare) det är.
          Att grönsakerna skrumpnar beror nog mer på om man har det för dragit, så att avdustningen ökar.

          Själv har jag en finfin jordkällare som håller ca 4 grader största delen av året, och min potatis trivs utmärkt där och är fast och fin långt in i maj/juni.

          Broccoli brukar jag förvälla i småbuketter i max 2 minuter, och sedan frysa. (2 minuter i kokande vatten, därefter kyl ner dem direkt i kallvatten! Förväller du för länge blir de bara mosiga och tråkiga.)


          --------------------
          Zon 5, i hjärtat av Dalarna.

          "Avsluta alltid vad du har påbörj "
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 02:09
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon