Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Ekollon = mat?, Har sett ett recept på rostade ekollon.
          L8 B.
          Inlägg 13-10-2005, 14:24
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 212
          Medlem sedan:
          23-04-2003
          Medlem nr: 1 220



          Läste på ett annat forum att vissa äter ekollon. har fått för mig att ekollon är giftiga. Vaet någon hur det är. Vet att hästar som gick i en hage blev nästan "beroende" tuggade i sig en massa och blev "ruttna" i magen...
          Skulle inte rekommendera utan att veta...

          "Rostade ekollon
          Samla hela och oskadade ekollon. Lägg dem med skalen på i eldens glöd, ca 15 minuter. Peta sedan ut dem ur glöden. Skala och ät. Ekollon innehåller mycket fett och stärkelse och ger därför mycket energi."


          --------------------
          Charlotta i Tumba
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          L8 B.
          Inlägg 13-10-2005, 23:46
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 212
          Medlem sedan:
          23-04-2003
          Medlem nr: 1 220



          Åhå...
          Tack!
          Hittade även:

          "Ekens frukter kallas ekollon.
          Möss, sorkar, ekorrar, kråkfåglar och andra fåglar tycker om att äta ekollon.
          Vi människor ska undvika att äta ekollon eftersom det finns ett visst ämne i dem som kan ge skador i kroppen. Det har hänt att kor som ätit för många ekollon dött.
          Förr användes ekollon till mjöl, men då kokades och torkades de först innan de maldes till mjöl." http://www.natur.pedc.se/popup.asp?IDnr=636

          "Flera av stammarna var balonofager, vilket betyder ekollonätare. Ekollon var den viktigaste födan för dessa människor. Ett enkelt sätt för dem att få tag i ekollon var att plundra ekorrbon. Att äta ekollonen färska var otänkbart då de är både beska och giftiga. Därför malde man dem till ett mjöl. För att ta bort den giftiga garvsyran ur mjölet hällde man hett vatten genom det flera gånger. Mjölet användes sedan till gröt och bröd." http://www.hypatia.se/indian/stammar/kalifo.asp

          tänka sig ;-)


          --------------------
          Charlotta i Tumba
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 12-08-2025, 16:01
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon