Italiensk grönsakssoppa
Strimlad purjolök och finhackad vitlök fräses i olivolja. Tillsätt morot och selleristjälkar i små bitar och en burk hela tomater (stick ner en sax i burken och klipp två gånger i stället för att strimla dem på skärbräde), vatten + buljongtärning och valfria örtkryddor. Koka upp och tillsätt pastafjärilar, skruvar eller annan småpasta. När pastan är färdigkokt tillsätter man kokta bönor (vita eller borlotti), zucchini i kvartsbitar och färsk grovstrimlad spenat, om man har (bönorna behöver bara bli varma, spenaten bara slakna litet och zucchini blir inte bättre av att bli överkokt.) Smaka av med salt, peppar och italiensk salladskrydda. Hel parmesanost är jättegott att riva över.
Någonstans har jag ett indiskt recept på svartögda bönor med svamp, hör till de godaste sakerna i världen. Ska leta fram det, eller om du ser Madhur Jaffreys indiska kokbok på ditt bibliotek så finns originalet där. Där finns också ett bra recept på mungbönor, som vi ju mest känner till i form av böngroddar, men de blir väldigt bra kokta också.
Anna Bergenström har också bra bönrecept i Annas Mat och Nya Annas Mat.
|