RANDIG GRÖNSAKSPATÉ
4-5 medelstora morötter (600gr)
2-3 palsternackor (450 gr)
vatten, salt
TILL VARJE PURÉ:
1 ½ tsk pot.mjöl
4 ½ msk créme fraiche
1 ½ ägg
3 krm salt
1 ½ krm vitpeppar
Skala och koka morötter och palsternackor mjuka, var sort för sig i lättsaltat vatten som täcker. Låt rotfrukterna rinna av väl. Finfördela dem sedan till puré i matberedare. Gör varje smet för sig. Tillsätt därefter pot.mjöl, créme fraiche ägg och kryddor. Smörj en en rak bakform väl. Häll i hälften av morotspurén, där efter hälften av palsternackspurén, sen morot och sist resten av palsternacks. Täck formen. Grädda patén på galler i nedre delen av ugnen i 175 gr i 50-60 min. Låt patén kallna och stjälp upp den, servera med kryddgrön gräddfilsås.
RÖDBETSBIFFAR 4 port
3 rödbetor
3 potatisar
2 lökar
vatten
1 dl ströbröd
2 ägg
lite mjöl
salt, paprikapulver
hackat kryddgrönt
lite grädde
margarin
Rödbetorna, potatisen och löken kokas mjuka och mosas. De övriga ingredienserna tillsätts och allt blandas till en fast färs, som formas till små biffar och vänds i ströbröd blandat med hackat kryddgrönt, och steks i margarin. Servera med kokt potatis och sås, t.ex. svamp eller pepparrotssås.
TOMAT-OCH FETAOSTPAJ
1 förgräddat pajskal
Fyllning: 4 tomater
100 gr fetaost
3 ägg
2 dl creme fraiche med tomat och basilika
Sätt ugnen på 200 gr. Skär tomaterna i skivor, tärna fetaosten. Vispa samman äggen och rör ner creme fraichen. Fördela smeten i pajskalet, lägg tomatskivorna ovanpå och fördela fetaosten över. Grädda i 40 min. tills pajen stelnat. Servera med fördel till kyckling eller annat kött.
--------------------
|