Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Libbsticka
          Trädgårdsmannen
          Inlägg 23-05-2003, 09:22
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 655
          Medlem sedan:
          17-02-2003
          Medlem nr: 768



          Har fått en liten planta som skall få växa till sig - men vad använder man Libbsticka till - verkar inte vara bland de vanligaste kryddväxterna?


          --------------------
          Hälsar

          "Trädgårdsmannen"
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          sanna
          Inlägg 26-05-2003, 15:25
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 952
          Medlem sedan:
          03-04-2003
          Medlem nr: 1 052



          Hej!

          Det här intressanta tipset hittade jag i en bok av Dana Möller:

          Det bästa hos libstickan är roten!
          "Libstickan bör ha minst ett par, tre år på nacken innan man kan börja skörda rötterna, men sedan den väl uppnått mogen ålder, tål den mycket bra att varje höst få sitt imponerande rotsystem en aning decimerat. (...)"

          "Jag tycker att den är omistlig som smakförhöjare och går utanpå det mesta i kryddväg, inhemskt som importerat." (...)
          "Gräv upp en rejäl rotbit - gärna ett par stycken, om plantan ser ut att tåla det - och stryk bort så mycket jord som möjligt från rötterna. Skölj dem sedan rena och skala dem med kraftig, vass kniv. På äldre plantor är rotens ytterskikt mörkbrunt och mycket kraftigt veckat, vilket gör att man måste skära bort ganska mycket av ytterhöljet för att nå i till den kritvita doftande kärnan. När man har skalat färdigt bör man ha ett par rotbitar som ser ut ungefär som skalade pepparrotsbitar. Skär dem i halvcentimetertjocka skivor och dela skivorna i bitar, stora som en halv sockerbit. Klappa bitarna torra i duk och bred sedan ut dem i ett lager i en liten långpanna eller dylikt.

          Torka dem i knappa 125 graders ugnsvärme, ett steg upp och med luckan på glänt, tills de är skrammeltorra. Brukar ta cirka en timme, men tiden beror litet på hur vädret har varit före skörd." (...)

          "Passa dem under alla förhållanden noga, så att de inte bränns. De skall vara gyllenbruna i färdigtorkat skick och skramla torrt, när man rör vid dem. Låt de färdigtorkade rotbitarna svalna helt och lägg dem sedan i en glasburk med lock." (...)

          "Libstickeroten är oerhört hög i smak och mycket dryg. En à två bitar torkad rot sätter knorr på det mesta, alltifrån soppa, buljong och såser till söndagsstek och vilt av alla slag. En underbar krydda, som höjer smaken på allt den kommer i kontakt med."

          Ska bli spännande att pröva i höst! Tänk om man kan ersätta buljongtärningarna med libstickerot?


          --------------------
          Sanna!
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Trädgårdsmannen   Libbsticka   23-05-2003, 09:22
          Kristina zon 3   Vad jag har hört passar den bra i grytor med kött....   23-05-2003, 09:41
          Trädgårdsmannen   Är det en perenn eller ettårig?   23-05-2003, 10:30
          Ann-Christine   Den är perenn   23-05-2003, 10:39
          Trädgårdsmannen   Aha perenn - fantastiskt - då skall den få en fin ...   23-05-2003, 10:45
          Virgo   hej, Läs detta, så vet du "nästan allt!...   23-05-2003, 10:51
          Trädgårdsmannen   Tackar Virgo - det verkade ju lovande - även om ja...   23-05-2003, 11:20
          hans-Ålösund   Om du vill ha en SNYGG libbsticka skall du inte lå...   23-05-2003, 11:30
          L8 B.   Moss! Hade en kompis som skulle plocka in lite...   23-05-2003, 11:34
          hans-Ålösund   Man skall inte ta mer än ett enstaka blad med libb...   23-05-2003, 11:43
          Trädgårdsmannen   Jag har bara två små stänglar i min planta än så l...   23-05-2003, 12:48
          Ingrid på Västkusten   Använder man libbsticka behöve rman ingen buljongt...   23-05-2003, 13:14
          Trädgårdsmannen   Är den väldigt lik selleri i smaken - för det är b...   23-05-2003, 13:18
          Kana   Om man gillar att göra ugnsstekt potatis smakar de...   23-05-2003, 13:47
          L8 B.   Åhå - det kanske var därför inte jag belv hoppande...   23-05-2003, 13:47
          Trädgårdsmannen   Fasen - det stämmer alltså att om man inte gillar ...   23-05-2003, 13:53
          kerstin z5-6   Håhå jaja -mina två är gratis för den som vill grä...   23-05-2003, 15:55
          Louise i Göteborg   Jag brukar inte klippa den. Istället surrar jag de...   26-05-2003, 09:23
          helull   Brukar inte heller klippa min, den står vid entréd...   26-05-2003, 09:55
          mynta   *tycker mkt om libbsticka* Supergod att torka, hål...   27-05-2003, 06:35
          Ingrid på Västkusten   Urbra tips det här :-) Hälsar Ingrid som just bli...   27-05-2003, 10:17
          Tittiluringen   :P Det räcker med att riva ett blad och lukta... ...   27-05-2003, 13:57


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 15-10-2025, 16:54
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon