Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > JULKORV
          netaave
          Inlägg 07-12-2005, 20:05
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Har länge varit sugen på att försöka göra egen julkorv och hittade det här receptet.
          Men jag undrar över nitritsaltblandning, hur gör man det, eller kan man köpa färdigt?




          Julkorv


          400 g nötfärs
          400 g fläskfärs
          200 g späck
          10 g nitritsaltblandning
          1 dl potatismjöl
          ca 5 dl mjölk
          1 dl Madeira
          1 dl portvin
          1 dl finhackad persilja
          2 pressade vitlöksklyftor
          ca 1 msk kryddblandning

          Kryddblandning:
          lika delar kryddpeppar, hel nejlika och ingefära
          (Dessa stöts i en mortel så att de smakar mycket)
          salt och nymalen vitpeppar från kvarn


          Blanda allt kött och späck samt nitritsaltet väl med händerna eller i blandare. Kör halva mängden kött och späck i processorn tillsammans med potatismjölet och mjölken, madeiran och portvinet till en slät smetfärs.
          OBS! Ingredienserna måste vara iskalla. Vänd sedan ner resten av ingredienserna i smeten och krydda med salt och nymalen vitpeppar från kvarn. Fyll de väl sköljda krokfjälsterna från oxe väl i kallt vatten.
          Fyll fjälsterna till hälften med smeten. Stick korvarna ett antal gånger, så att de inte spricker. Sjud korvarna försiktigt i saltat vatten med lite kryddpeppar och nejlikorlök och lagerblad.


          --------------------


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          *Felix matte*
          Inlägg 07-12-2005, 22:41
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          CITAT (netaave @ 07-12-2005, 22:38)
          Man kanske rent av kan skippa det helt eller vad tror ni?
          Om det bara är för färg och hållbarhet kan jag väl lika bra vara utan kommer ju att frysa mina och om den är grå, ja det kan man väl fixa med nån droppe röd karamellfärg i stället då. Då blir den ju riktigt julig tongue.gif

          Tycker absolut att du kan skippa både nitrit och rödfärg... Det är ju smaken som är viktigast.
          Idag kan vi ju köpa bl.a kalvsylta med och utan nitrit. Den senare är gråare i färgen men smakar precis lika gott.
          Handlar nog mest om gammal vana...att korv och sylta ska vara lite rödaktiga.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 26-07-2025, 05:25
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon