Två favoriter:
Fransk LAXLÅDA MED CHÉVRE, 4 pers
500-600 g kokt skalad potatis 300 g rökt eller gravad lax 1 liten purjolök 1 knippa dill 100 g chévreost (getost)
Äggstanning:
3 ägg 3 dl mjölk 1/4 krm kajennpeppar
Skiva potatisen och strimla laxen. Skölj och strimla purjolöken. Skölj och finhacka dillen. Varva potatis, lax, purjolök och dill i en lätt smör och ugnssäker form.
Vispa samman ägg, mjölk och peppar. Häll äggstanningen i formen. Smula över chévren. Grädda i 225°, 15-20 min.
SMÖRDEGSPAJ MED LAX, 4-6 pers
3 st djupfrysta smördegsplattor 200 g rökt lax i skivor 75 g cantadouost, t ex örter 2 dl lätt créme fraiche 1 liten röd lök 1 tsk brun farin 1 krm svartpeppar
Tina smördegsplattorna enligt anvisningar på förpackningen. Lägg plattorna ovanpå varandra. Kavla ut degen till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Tryck fast degen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Nagga botten med en gaffel. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200°, ca 10 minuter. Lägg laxskivorna på botten i pajskalet.
Blanda osten med créme fraichen. Bred smeten jämt över laxen. Skala och strimla löken fint och blanda med socker och peppar. Fördela löken över pajen. Grädda ytterligare ca 5 minuter.
|