Kikärtsgryta
ca 5 dl kokta kikärter (2 dl okokta) 10-12 smålökar 3-4 morötter (300 gr) 1/2 liten kålrot (200 gr) 2 msk smör 3-4 dl kikärtsspad 1 grönsaksbuljongtärning 3 msk tomatpuré 1/2 tsk stött rosmarin 1 purjolök
Rensa och skölj ärtorna lägg dem i en bunke häll på kallt saltat vatten (1 msk/liter) tills det står över dem Låt stå minst 4 timmar, gärna över natten. Slå bort blötläggningsvattnet.
Lägg ärtorna i en kastrull tillsätt ca 1,5 l vatten och 1 tsk salt koka upp och skumma skala 1 gul lök och skär den i klyftor lägg i dem och 1-2 lagerblad och ev 3-4 kryddnejlikor koka under lock på svag värme tills dom blivit mjuka häll av spadet men spar lite (3-4 dl) till själva grytan
Skala lök, kålrot och morötter Skär morötter i skivor och kålroten i tärningar, löken kan vara hel Bryn först lökarna i fettet i en gryta lägg i och fräs med rotsakerna Tillsätt spad, smulad buljongtärning, tomatpuré och rosmarin koka alltsammans under lock 10-15 min Snitta och skölj purjon, skär den i tunna skivor lägg i den och kikärterna, rör om koka ytterligare 4-5 min, späd ev med vatten Smaka av och servera med bröd och kokt ris eller bulgur.
--------------------
|