Från Livsmedelsverkets hemsida:
3 Naturligt förekommande gifter och skadliga ämnen
3.1 Solanin och andra glykoalkaloider Glykoalkaloider är naturliga gifter som påvisas i olika potatisväxter. Glykoalkaloiderna i potatis är a-solanin och a-chaconin. Det föreligger stor variation i olika potatissorters innehåll av glykoalkaloider, men även inom sort föreligger ibland stor variation. Denna är miljörelaterad. Glykoalkaloider finns huvudsakligen i skalet och det yttre fruktköttet. Livsmedelsverket har fastställt ett gränsvärde på 200 mg/kg i rå oskalad potatis. Medelvärdet i ett parti bör dock vara < 100 mg/kg (eftersom variationen i ett parti är stor) för att säkra att konsumenterna inte erhåller potatis med halter över 200 mg/kg. Glykoalkaloider i höga halter orsakar akut förgiftning som yttrar sig med illamående, diarré och magsmärtor. I allvarliga fall kan neurologiska symtom tillstöta. Några allvarliga fall finns inte rapporterade från de nordiska länderna trots att solaninhalten i potatisen i Norden är hög i jämförelse med vad som rapporterats från andra länder.
|