Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Kan man bli sjuk av nypotatis?
          Eva Swahn
          Inlägg 08-06-2003, 13:15
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 752
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 300



          Igår skulle jag festa på svensk nypotatis. Bara nypotatis. Med gräddfil och en kall öl. Mums!

          Men. I morse såg jag ut som en eskimå i trynet. Svullen! Hade jätteont i huvudet och kände mig bakfull. Ölen var av snäll typ så det var omöjligt. Nu har jag sovit bort halva dan och känner mig ok igen.

          Det måste vara nypotatisen som jag inte tålde. Innehåller den något speciellt som man kan vara överkänslig mot? Det var inte ekologiskt odlad potatis - kan det vara rester av besprutning? Nån som vet?


          --------------------
          Eva i zon I
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Cecilia zon 5
          Inlägg 10-06-2003, 10:38
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 37
          Medlem sedan:
          17-03-2003
          Medlem nr: 934



          Från Livsmedelsverkets hemsida:

          3 Naturligt förekommande gifter och skadliga ämnen

          3.1 Solanin och andra glykoalkaloider
          Glykoalkaloider är naturliga gifter som påvisas i olika potatisväxter. Glykoalkaloiderna i potatis är a-solanin och a-chaconin. Det föreligger stor variation i olika potatissorters innehåll av glykoalkaloider, men även inom sort föreligger ibland stor variation. Denna är miljörelaterad. Glykoalkaloider finns huvudsakligen i skalet och det yttre fruktköttet.
          Livsmedelsverket har fastställt ett gränsvärde på 200 mg/kg i rå oskalad potatis. Medelvärdet i ett parti bör dock vara < 100 mg/kg (eftersom variationen i ett parti är stor) för att säkra att konsumenterna inte erhåller potatis med halter över 200 mg/kg. Glykoalkaloider i höga halter orsakar akut förgiftning som yttrar sig med illamående, diarré och magsmärtor. I allvarliga fall kan neurologiska symtom tillstöta.
          Några allvarliga fall finns inte rapporterade från de nordiska länderna trots att solaninhalten i potatisen i Norden är hög i jämförelse med vad som rapporterats från andra länder.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 30-07-2025, 12:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon