Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Beskäring af bärbuskar, kan det löna sig??
          Carindk
          Inlägg 17-01-2006, 22:38
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 23
          Medlem sedan:
          17-01-2006
          Medlem nr: 6 960



          Vi har just köpt hus med tillhörande trädgård på ca 1200 m2. (I nord Danmark) En väldigt fin och välskött trädgår med en rätt så stor köksträdgård. Denna skall det göras en del åt då den är allt för stor för vårat behov. det är desutom otroligt mycket naken jord vilket inte är varken snyggt, lättskött eller särskilt bra.

          Till frågan: I köksträdgården finns svarta vinbär - som jag beskurit ganska rejält för några dagar sedan - hoppas inte det var fel unsure.gif Här finns krusbär som jag inte riktigt vat om jag ska behålla - finns det något jättebra argument för detta? Så är det Röda vinbär. De ser väldigt gamla och knotiga ut i botten och jag har svårt att se hun jag ska kunna komma åt att beskära dem från botten. Det är stammar som är upp til 4 cm i diameter. Så vitt jag förstår bär de mycket frukt ändå. Ska jag beskära de röda vinbären eller satsa på nya???
          Carin


          --------------------
          Zon 0-1, NordJylland, nära västerhavet så ganska vindplågat.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          RibesRubusVitis
          Inlägg 18-01-2006, 16:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 132
          Medlem sedan:
          15-12-2005
          Medlem nr: 6 842



          Hur man gör krusbärssylt? Ingen av mina vänner betraktar mig som auktoritet på mat, men sylten gillar dom. Jag gör nämligen som det står i Stora Bärboken av Ingmanson/Holmberg (rekommenderas):

          Grundrecept för torra bär med tjockt skal
          Receptet passar bäst för lingon, krusbär, rönnbär, tranbär, svarta vinbär etc.
          2 liter bär
          1–3 dl vatten
          4–7 dl socker (den mindre mängden för lingon och tranbär)
          1 kryddmått natriumbensoat
          [Själv brukar jag i stället ta Atamon som konserveringsmedel.]

          Rensa och skölj bären. Lägg dem med vattnet i en kastrull och koka i cirka 15 minuter.
          Tillsätt sockret och koka ytterligare 10 minuter. Skumma noga.
          Tillsätt eventuellt konserveringsmedel utrört i lite hett vatten.
          Fyll ända upp i rena varma burkar. Förslut genast.

          Så långt boken. Jag brukar dessutom trycka sönder de hårda bären med en potatismosare för att få en mer homogen sylt. Sen kan jag inte nog betona vikten av att skumma sylten. Det är ju vaxet på bärens yta som innehåller mögelsvampar. (På vindruvor är jästsvampar däremot välkomna!)
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 05:53
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon