Det är inte lätt att få tag i recept utan någon sötning tillsatt men oftast är det så små mängder att de försvinner i samband med jäsningen. Här är några som jag har som innehåller små mängder socker och är helt underbara att äta
FYRA STORA MATBRÖD
2 kg rågsikt, spara 3 dl till utbakning. 2 p. torrjäst 4 msk socker 1,5 msk salt 1 dl matolja eller smält margarin 12,5 dl varmt vatten
Pensling: ägg
Blanda rågsikt, torrjäst, socker och salt noga i en stor bunke eller gryta. Tillsätt olja (margarin) och vatten och rör ihop degen lätt.
Arbeta degen på bakbordet och knåda den med resten av mjölet. Ta lite mjöl i taget så att degen blir färdigknådad när mjölet är slut.
Forma degen till 4 bröd och lägg dem i smord långpanna. Platta ut bröden en aning och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Snitta ytan lätt med mjölad kniv när bröden är färdigjästa. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 175° C på nedersta falsen ca 1 timme.
Bröden har nu vuxit ihop till ett stort. Låt brödkakan kallna på galler utan bakduk. Dela med kniv eller bryt försiktigt till 4 limpor.
Lergrytekubb
Varför inte damma av den gamla lergrytan som du ändå aldrig använder. Baka en lergrytekubb! Enkelt och med liten arbetsinsats.
Ingredienser:
50 gram jäst 5 dl vatten 37° 0,75 dl mörk sirap 1,5 msk soja 1 msk brödkrydda 1,5 tsk salt 9 dl fint rågmjöl ca 7 dl vetemjöl 2 msk farinsocker ca 1 dl lingonsylt Tillvägagångssätt:
Nedsänk lergrytan i vatten i minst 20 minuter. Under tiden......
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Blanda. Tillsätt de övriga ingredienserna men ej allt vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och tillsätt med vetemjöl tills degen släpper bunken. Arbeta degen ordentligt (helst i en hushållsassistent).
Tag upp degen och forma den till ett bröd på mjölat bakbord. Ta upp lergrytan ur vattnet och pensla insidan med olja. Glöm ej att pensla locket! Lägg i brödet och låt stå och jäsa i kall ugn i ca 40 minuter.
Sätt på ugnen på 150° och låt stå i 2 timmar. Ta ut grytan och låt brödet vila en stund. Ta ur brödet ur grytan och vira in det i bakhandukar och låt det kallna.
Ät och njut
Råglimpa
Detta recept ger två stöddiga råglimpor. Det bygger på skållat rågmjöl och de har en fantastiskt lång hållbarhet. Sen är det ju väldigt gott också vilket ju inte är nån nackdel i sammanhanget
Ingredienser:
9 dl grovt rågmjöl 1 liter kokande vatten 2 pkt jäst, 100 g 1 dl ljummet vatten 1 msk salt 1 ½ dl mörk brödsirap 1 ½ liter vetemjöl special Tillvägagångssätt:
Rör ihop rågmjöl och kokande vatten i en bunke. Täck över och låt stå minst 6 timmar. Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Tillsätt salt och brödsirap. Arbeta ihop det skållade rågmjölet och jästblandningen med vetemjölet i en hushållsmaskin eller för hand. Spara en deciliter till utbakningen. Låt degen jäsa ca 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225°. Baka ut degen till 2 limpor. Låt jäsa ytterligare ca 45 minuter. Grädda bröden längst mer (näst längst ner i min ugn) i ugnen ca 50 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Lycka till
|