Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Matbröd utan socker, Dinkelbröd och Vetekrossbröd
          mamamaggan
          Inlägg 21-01-2006, 10:44
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          Här kommer mina favoritrecept just nu


          Dinkelbröd 2 limpor eller 15 frallor

          5 dl vatten
          50 gr margarin
          2 tsk salt
          6 dl dinkelmjöl
          5-6 dl vetemjöl
          50 gr jäst

          Smula ner jästen i bunken. Häll på vattnet, 37 grader. Rör om tills jästen lösts upp. Ha i salt , smält avsvalnat margarin och dinkelmjöl. Rör om ordentlig. Ha till sist i vetetmjölet. Anpassa mängden efter hur lös degen känns.
          Jäs i bunke 30 minuter. Baka ut och jäs ytterligare 30 min på plåt. Pensla med vatten innan de gräddas. C:a 25 min i 175-200 grader för limpa och 10 min i 225 grader för frallor.

          Formbröd med vetekross. Det här brödet är jättegott att rosta.

          5 dl vatten
          1,5 dl vetekross
          2 tsk salt
          50 gr jäst
          2 msk smält margarin
          9-10 dl vetemjöl

          Till pensling
          1 ägg
          2 msk vallmofrön helst blå


          Koka vatten och vetekross över svag värme under lock i 15 min.
          Häll blandningen i degbunke och låt svalna till 37 grader.
          Snula ner jästen i bunken och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt , smör och det mesta av mjölet under kraftig omrörning.Arbeta sedan degen 5 min i maskin eller 10 min för hand.
          Låt jäsa i 30 min.
          Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord.
          Forma till 2 avlånga bröd som läggs i smorda avlånga sockerkaksformar.
          Jäs 30 min.
          Pensla med ägg och strö på vallmofrön.
          Grädda i 200 grader i c:a 30 min.


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Sven C
          Inlägg 26-01-2006, 22:20
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          26-01-2006
          Medlem nr: 7 000



          Hej!
          Fastnade för att titta på ditt brödrecept, eftersom jag själv använder dinkel=spelt när jag bakar matbröd (både ljust och grovt). Och sötar aldrig någonsin brödet heller!
          Men - hur kan du rekommendera MARGARIN! Gå in på www.gunnarlindgren.com, klicka på "Matfett" och läs artiklarna om margarin, så köper du förhoppnigsvis inte denna mer än tveksamma - för att inte säga direkt skadliga - industriprodukt igen, och rekommenderar den inte till andra heller!
          Med vänlig hälsning
          Sven
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-07-2025, 09:33
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon