Full version: Matbröd utan socker
mamamaggan
Här kommer mina favoritrecept just nu


Dinkelbröd 2 limpor eller 15 frallor

5 dl vatten
50 gr margarin
2 tsk salt
6 dl dinkelmjöl
5-6 dl vetemjöl
50 gr jäst

Smula ner jästen i bunken. Häll på vattnet, 37 grader. Rör om tills jästen lösts upp. Ha i salt , smält avsvalnat margarin och dinkelmjöl. Rör om ordentlig. Ha till sist i vetetmjölet. Anpassa mängden efter hur lös degen känns.
Jäs i bunke 30 minuter. Baka ut och jäs ytterligare 30 min på plåt. Pensla med vatten innan de gräddas. C:a 25 min i 175-200 grader för limpa och 10 min i 225 grader för frallor.

Formbröd med vetekross. Det här brödet är jättegott att rosta.

5 dl vatten
1,5 dl vetekross
2 tsk salt
50 gr jäst
2 msk smält margarin
9-10 dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg
2 msk vallmofrön helst blå


Koka vatten och vetekross över svag värme under lock i 15 min.
Häll blandningen i degbunke och låt svalna till 37 grader.
Snula ner jästen i bunken och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt , smör och det mesta av mjölet under kraftig omrörning.Arbeta sedan degen 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Låt jäsa i 30 min.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord.
Forma till 2 avlånga bröd som läggs i smorda avlånga sockerkaksformar.
Jäs 30 min.
Pensla med ägg och strö på vallmofrön.
Grädda i 200 grader i c:a 30 min.
Sven C
Hej!
Fastnade för att titta på ditt brödrecept, eftersom jag själv använder dinkel=spelt när jag bakar matbröd (både ljust och grovt). Och sötar aldrig någonsin brödet heller!
Men - hur kan du rekommendera MARGARIN! Gå in på www.gunnarlindgren.com, klicka på "Matfett" och läs artiklarna om margarin, så köper du förhoppnigsvis inte denna mer än tveksamma - för att inte säga direkt skadliga - industriprodukt igen, och rekommenderar den inte till andra heller!
Med vänlig hälsning
Sven
Lady Hamilton
Tack smile.gif Vilket bra recept! Det ska jag pröva
Merlin
Mitt dinkelbröd blir så tungt, varför? Tips efterlyses!!!! smile.gif
Hannele
CITAT (Merlin @ 17-02-2006, 22:38)
Mitt dinkelbröd blir så tungt, varför? Tips efterlyses!!!! smile.gif

Hur mycket dinkel har du?
Blanda i Vetemjöl Special eller Vetemjöl Fullkorn.

Jag använder varken socker eller sirap till matbröd.
Ett paket jäst, 50 g till 1 liter vätska, blir 6 limpor.
Använder lite lngre jäsningstid i stället.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon