Här kommer mina favoritrecept just nu
Dinkelbröd 2 limpor eller 15 frallor
5 dl vatten
50 gr margarin
2 tsk salt
6 dl dinkelmjöl
5-6 dl vetemjöl
50 gr jäst
Smula ner jästen i bunken. Häll på vattnet, 37 grader. Rör om tills jästen lösts upp. Ha i salt , smält avsvalnat margarin och dinkelmjöl. Rör om ordentlig. Ha till sist i vetetmjölet. Anpassa mängden efter hur lös degen känns.
Jäs i bunke 30 minuter. Baka ut och jäs ytterligare 30 min på plåt. Pensla med vatten innan de gräddas. C:a 25 min i 175-200 grader för limpa och 10 min i 225 grader för frallor.
Formbröd med vetekross. Det här brödet är jättegott att rosta.
5 dl vatten
1,5 dl vetekross
2 tsk salt
50 gr jäst
2 msk smält margarin
9-10 dl vetemjöl
Till pensling
1 ägg
2 msk vallmofrön helst blå
Koka vatten och vetekross över svag värme under lock i 15 min.
Häll blandningen i degbunke och låt svalna till 37 grader.
Snula ner jästen i bunken och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt , smör och det mesta av mjölet under kraftig omrörning.Arbeta sedan degen 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Låt jäsa i 30 min.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord.
Forma till 2 avlånga bröd som läggs i smorda avlånga sockerkaksformar.
Jäs 30 min.
Pensla med ägg och strö på vallmofrön.
Grädda i 200 grader i c:a 30 min.