Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Potatis.., grön, gift?
          Angeleyetears
          Inlägg 05-02-2006, 21:16
          Länk hit: #1


          Gäster






          Hej,

          Jag har en fråga gällande potatis.. Hur giftigt är det att äta grönapotatisar? Om ex det är grönt på ett ställe och normalt på resterande potatisen.. Hur farligt är det attt äta potatisen? Jag är helt nojig, jag skär nästan bort halva potatisen för jag är så rädd.. Kan man dö på stört eller vad händer? Iblan kan jag lura kroppen att jag har blivit förgiftad men jag har ätit en helt frisk potatis..

          Dessa frågor gnager i huvudet.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Gurkan
          Inlägg 05-02-2006, 22:10
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Jag skrev just att det inte var så farligt men suddade igen efter en liten sökning på Google ...

          Själv skär jag bort det gröna och äter resten men jag hittade följande information :

          Källor: Potatisboken, smak.se och potatisinfo.com

          CITAT

          l det finns mer än 5 000 olika potatissorter i hela världen.
          l det odlas runt 150 sorter i Sverige.
          l potatis delas in i tre olika huvudgrupper; tidiga sorter (färskpotatis), sommar- och höstsorter och höst- och vintersorter. Det är den senare gruppen som är basen i den svenska konsumtionen.
          l de högsta kraven på potatis ställs på den som används till chips. Den skall klara lagring och ha en jämn halt av stärkelse för att få den rätta gyllengula färgen vid fritering.
          l en begränsad grön fläck på potatisen beror på att den utsatts för ljus vid odlingen.
          l en mer diffus grön-gul färg på hela knölen beror på att den utsatts för ljus vid lagringen.
          l den gröna färgen kommer från klorofyll som bildas av ljuset. Halten av giftet solanin, som finns i potatisen, ökar också. Solanin kan orsaka illamående, huvudvärk, magont och kräkningar. Vid stort intag kan magens slemhinnor skadas.
          l hela potatisen skall kasseras om den är grönfärgad. Det räcker inte med att skära bort det missfärgade partiet.  

          l en potatis innehåller nästan 80 procent vatten och 0,1 procent fett.
          Källor: Potatisboken,
          smak.se och potatisinfo.com


          Jag vågar inte säga emot Potatisinfo.com unsure.gif men jag fortsätter att skära bort och äta i smyg.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Angeleyetears   Potatis..   05-02-2006, 21:16
          Whiskuchi   Jag skär bort det gröna bara, tror inte det är sär...   05-02-2006, 21:25
          Pirum   Använd potatisen som sättpotatis istället, det är ...   05-02-2006, 22:17
          bikiv   Jag såg på ICA att man säljer bl a Sparrispotatis ...   05-02-2006, 22:40
          Pirum   Såg sådan också, dansk sparrispotatis, samt Amandi...   05-02-2006, 23:14
          Angeleyetears   Jag brukar vrida och vända på potatisen i affären ...   06-02-2006, 01:08
          KURT   Solaninet finns vid ytan på potatisen. Så potatisa...   06-02-2006, 09:02
          Luddet   Jag undrar bara vem vänder på och kontrollerar var...   06-02-2006, 09:49
          bikiv   Ja, det är en intressant fråga? Det måste ju vara...   06-02-2006, 19:31
          Gurkan   Nog sorteras potatisen ganska noga innan den föräd...   06-02-2006, 22:24
          Angeleyetears   Det är ju som sagt andra mindre nyttiga ämnen vi f...   06-02-2006, 22:52
          noora   Uppenbarligen ingen, då jag ibland...   07-02-2006, 14:53
          Tittiluringen   Men snälla söta ni.... håller helt med Gurkan, vi ...   07-02-2006, 19:34
          Leocarpus   Det gröna på potatisen är klorofyll och det är o...   07-02-2006, 19:39
          marskattan   Jag har faktiskt jobbat som "sorterare...   07-02-2006, 20:09
          littlegem   Svaret är enkelt för en växtfysiolog. Släng hela k...   07-02-2006, 21:37
          Gurkan   Eftersom jag är intresserad av såväl kemi som biol...   07-02-2006, 22:42
          Tittiluringen   oj jag älskar Odla.nu... jag lär mig så mkt nytt. ...   10-02-2006, 14:17


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 05:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon