De "normala" örterna i små krukor vi hittar i butiken är så kallad slit och släng vara, men de går bra attt utnyttja också på längre sikt om man planterar dem i större krukor och tillför tillräcklig mängd ljus och näring. Men jag förstår inte riktigt det här pratet om "att de är hårt drivna". Det låter så negativt, fast det är konsumenternas egna krav på giftfrihet och billighet som har utvecklat hela systemet.
Krukörterna drivs i ett system som kallas NFT (Nutrient Film Technique), vilket innebär att de drivs upp i en ränna där rötterna är nedsänkta i en ständigt rinnande syrerik näringslösning. Och det fungerar alldeles utmärkt eftersom det medger en hög grad av odlingshygien vilket är en förutsättning för att odla giftfritt, samtidigt som man snabbt och effektivt kan producera en ren vara som folk är beredda att köpa (eftersom det också är ganska billigt).
Faktum är att du inte kan använda bekämpningsmedel i en odling av krukörter och -sallat (vill DU köpa örter/sallat som innehåller bekämpningsmedelsrester???), därför måste man gå in för att göra kulturerna så korta som möjligt istället (6-8 veckor) i kombination med en hög grad av odlingshygien. De som odlar krukörter och -sallat gör det inte för att vara hygglig mot dig, utan för att tjäna pengar på ett godtagbart och giftfritt sätt.
Micke
--------------------
Får man bara ändan ur vagnen, behöver man inte ta sig i kragen.
|