Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Quinoa och Amarant, nån som provat ?
          Gurkan
          Inlägg 11-02-2006, 20:22
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Hallå !

          Jag har suttit och läst lite om Quinoa (Chenopodium quinoa) som är så poppis hos alla hälsokostare. På svenska heter den Mjölmålla.

          Är det nån som odlat denna växt för frönas skull, hinner de mogna ordentligt ? Att få skörd av blad lär inte vara några problem.

          Som jag har förstått är den lättodlad, man kan använda såväl späda blad som grövre (tillagade) och såklart fröna om dom hinner mogna.

          Impecta har frön till Mjölmålla, kat. s.131, art.no 9914

          Amarant (Amarantus ????) försöksodlas tydligen i Sverige på Torslunda försöksstation (SLU) men jag har inte hittat nån mer info ang odling i Sverige. Se länk : Amarant på Torslunda.

          Nån som sett frön till denna växt ? Nån som har erfarenheter ?

          Så här ser den ut när den är nyskördad, visst blir man sugen :



          Bilden kommer från Mother Earth News


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Gurkan
          Inlägg 12-02-2006, 11:36
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Precis som Åsa sa fast med många flera ord .... :

          CITAT
          Quinoa (Chenopodium Quinoa) är frön från en sydamerikansk växt (nära besläktad med Amaranth) och används ofta till glutenfri gröt och i maträtter av olika slag.

          Quinoan var inkafolkets stapelföda, och kallades för "sädeskornens moder". Även om den botaniskt sett inte är ett sädeskorn så är detta frö imponerande rent näringsmässigt. Det innehåller mer protein och fett än något sädesslag och faktiskt mer kalcium än mjölk. Dessutom innhåller Quinoa höga halter järn, fosfor och vitaminer.
             
          Detta proteinrika frö har ett lågt GI-värde och innehåller inget gluten och passar utmärkt i stället för ris eller pasta. Det är perfekt i sallad och soppa. Quinoan går också att grodda.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 01:13
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon