Runåbergs har en bladamarant som kanske kan vara användbar.
Calaloo, bladamarant CITAT
Calaloo : Röd bladamarant. Odlas i stor omfattning i Asien. Framför allt i Kina. Den är mycket dekorativ med palettblad i grönt och vinrött. Bladamarant gillar varmt väder och tål inte frost. De små svarta fröna bör förkultiveras inomhus i större delen av landet och småplantorna planteras ut med 20 cm. avstånd när frostrisken är över och jorden blivit uppvärmd. Den får inte torka ut och uppskattar skydd mot svalt väder. När väl plantan kommit igång växer den snabbt. Unga blad och skott används i ett otal rätter. Kokta, snabbstekta, stuvade, ibland råa, oftast tillsammans med andra grönsaker. Bladamarant har ingen dominerande smak, så den är lätt att använda. Bladen är lite köttiga och mycket näringsrika. Framför allt järn och kalcium i stor mängd. 1300 frö/g.
Det pinsamma är att jag redan har frön till just denna, hade endast lagt namnet "calaloo" på minnet. Jag har ätit calaloo flera gånger i Västindien men trodde då (och nu ... tills för ca 2 minuter sen) att det var ett lokalt namn på nån slags spenat ...

På Jamaica var det. Gott också, ihopkokat med scotch bonnet pepper (puh!!!) och paprika m.m..
Vidaverde skriver såhär om sin selektion av bladamarant.
Vidaverde, bladamarantCITAT
Mixed Leaf Amaranths - our own special selection
Amaranth leaves make a really good cooked green vegetable. The leaves and young shoots are wonderfully tender and delicious. Easier in the kitchen than many greens, for they grow well off the ground, so need much less washing than say spinach.
This is a mix of tall, high-yielding types such as 'Annapurna', 'Oscar Blanco' and other interesting crosses we have bred and selected in our trials. Crops heavily over a long season - they just keep making more & more shoots as you pick them. When it finally does go to flower, the seeds are white, so you can collect them for grain too.
Funkar tydligen både som bladgrönsak och för fröproduktion.