| 
			
			 
				Hej, vad som är rejäl klippning är helt olika för olika människor. Ibland kan någon säga att man klippt lite och i mina ögon är det mer än rejält, liksom tvärtom.
  Det finns en föreställning om att solen måste komma åt varje äpple för de ska bli söta, goda och hållbara. Jag tycker inte att det stämmer, och har gjort blindtester med de som hävdat detta. Tagit ett äpple från norrsidan och ett från södersidan, skurit en skiva och bett dem smaka. SÄllan känner man skillnaden.
  Däremot är det stor skillnad på de äpplen som fått ljus och de som fått mycket mindre av det. Ljus från himlen alltså, även om det inte varit direkt solsken. Vissa sorter kräver mer ljus än andra för att bli söta och goda.
  Men att varje gren måste växa oskuggad mer eller mindre halva dagen eller att varje äpple måste få direkt solsken för frukt som ska användas och lagras hemma är inte nödvändigt. Det brukar snarare leda till beskärningsinsatser som stressar trädet att utöka gren- och bladmassan så att man redan samma säsong har ännu mer skugga på frukten än man hade innan beskärningen.
  Det är ju också vårvinterbeskärning som stimulerar vegetativa tillväxten, dvs tillväxt av gren och blad. Vill man ha flesare träd är det juli-september som gäller vid beskärning.
				
				
				
			 
			
			
  -------------------- 
					
		 |