CITAT (Eva i Skåne @ 15-02-2006, 09:49)
Farmors jästa pannkakor. Jag vet inte om hon verkligen hade jäst i dem. Nån som har ett sånt recept? Det var i alla fall inte samma som hennes vanliga pannkakor.
Hittade detta på nätet
JÄSTPANNKAKOR
½ l mjölk
25 g jäst
2 små ägg
1 msk socker
1 tsk salt
4 dl mjöl
Fett att steka i
Ljumma mjölken fingervarm och lös upp jästen i den. Vispa upp äggen ordentligt i mjölkblandningen, varefter socker och salt vispas med. Smeten skall vara så tjock att den ringlar sig från vispen. Låt smeten jäsa i 45 minuter på ett varmt ställe. Hetta upp laggen med lite fett. Rör försiktigt i smeten, så det uppjästa går ner lite grann. Häll lite smet i laggen och vänd så att det rinner ut över hela ytan och grädda dem gyllengula på bäda sidor: Servera med pannkakssylt och gärna lite vispad grädde.
För ordningens skull lägger jag in receptet i receptavdelningen också
Filbunke med socker och kanel fick man hos mormor, det var jättegott. Lingon och mjölk fick man väldigt ofta till efterrätt. Drickablandning ( svagdricka blandat med mjölk) var också en favorit.