Medlem
Antal inlägg: 298
Medlem sedan: 30-03-2003
Medlem nr: 1 016
Jag behöver hjälp från nån som vet hur man torkar och förvarar kryddor på bäta sätt. Jag har flera olika sorters basilika, rosmarin, timjan och oregano. När är det dags att skörda och torka? Basilikan antar jag gör sig bäst färsk?
Medlem
Antal inlägg: 29
Medlem sedan: 25-02-2003
Medlem nr: 817
Alla kryddor gör sig väl bäst färska? Men nu är det ju inte sommar hela året....
De flesta kryddor brukar vara bäst att skörda för torkning innan eller precis innan blommorna slår ut. Torka glest antingen blad för blad på tex uppspänt tyg eller i glesa knippen av kvistar som man senare repar bladen av. Torka mörkt, varmt och luftigt.
Basilika har jag inte torkat. Läste i örtabok att smaken förändras vid torkningen (dock tycker jag att köpt torkad basilika allt smakar basilika). Jag fryser den för säkerhets skull.