digitalkarin
24-06-2003, 16:40
Jag behöver hjälp från nån som vet hur man torkar och förvarar kryddor på bäta sätt. Jag har flera olika sorters basilika, rosmarin, timjan och oregano.
När är det dags att skörda och torka? Basilikan antar jag gör sig bäst färsk?
http://home.swipnet.se/lagerelden/mat/torka.htmlhttp://www.utsidan.se/mat/kokbok/tork.htmlKanske kan hjälpa dig.. Har aldrig torkat själv än, men tänkte testa detta.
Hoppas de var till någon hjälp...
hustigern
24-06-2003, 17:01
Alla kryddor gör sig väl bäst färska? Men nu är det ju inte sommar hela året....
De flesta kryddor brukar vara bäst att skörda för torkning innan eller precis innan blommorna slår ut. Torka glest antingen blad för blad på tex uppspänt tyg eller i glesa knippen av kvistar som man senare repar bladen av. Torka mörkt, varmt och luftigt.
Basilika har jag inte torkat. Läste i örtabok att smaken förändras vid torkningen (dock tycker jag att köpt torkad basilika allt smakar basilika). Jag fryser den för säkerhets skull.
/Anneli
Erika zon 4
24-06-2003, 20:27
Dragonen är väl nästan den enda kryddan som blir godare torkad, vad jag hört...
Basilika tycker jag funkar torkad också.
jag fryser dom också då är dom ju precis som färska då man tar ut den
Jag brukar använda papperspåsar att torka kryddor i. Sätter upp ett snöre på en varm, torr plats i huset. Sen lägger jag bladen( inte för många) i påsen och sätter fast den på snöret med en tvättnypa. Då torkar kryddorna mörkt utan att bli dammiga.
Ann-Christine
25-06-2003, 20:24
CITAT (Wargen @ 25-06-2003, 10:10)
Jag brukar använda papperspåsar att torka kryddor i. Sätter upp ett snöre på en varm, torr plats i huset. Sen lägger jag bladen( inte för många) i påsen och sätter fast den på snöret med en tvättnypa. Då torkar kryddorna mörkt utan att bli dammiga.

Väldigt smart tycker jag
Ingrid på Västkusten
26-06-2003, 07:54
Ingen som testat den där torkmojängen?
Jag ahr ingen varmluftsugn( stenålderskök)
Hälsar Ingrid
Om du har ett stenålderskök kanske du har som jag, ett litet mellanrum mellan kyl/frys och dess överskåp.
Jag har tagit bort gallret och ställer in brickor (det går med flera lager på varandra om de är olika stora) med örter på. Ikea säljer en brevkorg med korgar i stålgaller. Perfekta att torka på (man tar loss korgarna). I varmluftsugnen blåser bladen bara omkring. Det kan också bli rätt varmt i överskåpen ovanför kyl o frys, speciellt när det är varmt ute och de går på högvarv. En värmeugn blir varm när den stora ugnen är på.
Vad tror ni om torktumlare? Om man lägger örterna i en linnepåse eller dyl?
Har fått en härlig skörd av salvia, timjan, citrontimjan och kyndel och har precis stått och repat av dragon och oregano.
Basilika blir så trist när den torkas, den innehåller ju mycket vatten. Jag fryser i små plastpåsar som jag plattar till och sedan lägger i askar i frysen. Även med mynta och citronmeliss och de fungerar fint i bål och drinkar som frysta.
Visst ja, förvaring. Glasburkar med lock eller plåtburkar och sen i ett mörkt och torrt skåp. Inte plast. Papperspåsar kan väl vara OK men inte för länge, då smiter aromen ut.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.