Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > rosmarin, novisfrågor
          katah
          Inlägg 26-02-2006, 21:05
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 834
          Medlem sedan:
          18-07-2004
          Medlem nr: 4 107



          Hej!

          Jag är totalnovis på kryddväxter.
          Idag testade jag en jättegod recept där rosmarin var med.
          Det var en marinad med en hel rosmarinkvist.
          Rätt blev lyckad, men nu har jag massa frågor:

          Betyder en kvist från rosmarin en 8-10 cm bit ?
          Jag hade en sådan färdig planta från grönsaksavdelningen, och den är ju inte större än 25 cm hela den, så en kvist är svårt att avgöra för en novis huh.gif

          Mer frågor:

          kan jag odla vidare den här färdigplantan, skola om till sandblandat kruka?
          Lerkruka, den torkar ju så fort, kan man använda en vanlig plastkruka i stället?
          kan jag ta sticklingar från denna planta? Rotar dom i vatten eller i krukan?

          Vart ska jag placera den nu? jag har ett växthus ( med 5-30 grader just nu) och extrabelysning vid behov.
          Och 15-18 grader med växtlampor...
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Gurkan
          Inlägg 26-02-2006, 21:38
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          En kvist är väl en kvist ... hur stor vet väl bara den som skrev receptet. Vill du ha mycket rosmarinsmak ... ta en stor kvist ... vill du ha mindre ta mindre ... inte min mening att låta spydig men bara du vet väl hur du vill att det ska smaka.

          Om du bläddrar ner lite här i kryddforum så finns det några trådar om att skola om och odla vidare såna "konsumplantor". Jag och Noora har skrivit en del om det bla. ... du får söka.

          Jag behandlar ibland mina terracottakrukor genom att lägga dem i ugnen, ca 120 grader tills dom är genomvarma ... tar ut och gnider med en ljusstump på insidan. Det blir helt tätt när sterainet smälter och suger in i keramiken. Nån föreslog linolja på insidan, det borde funka bra också.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 16-08-2025, 01:37
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon